15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, religije i mitologije, filozofije, psihologije i knjiga za djecu.

Ruske priče knjiga je koja nam donosi neka od najvažnijih ostvarenja velikana kao što su: Puškin, Gogolj, Ljermontov, Turgenjev, Dostojevski, Tolstoj, Čehov, Gorki, Zamjatin, Bulgakov i drugi. U Rusiji je svaki pisac bio strogo individualan, ali sve ih je objedinjavala jedna istrajna težnja – da razumiju, osjete, naslute budućnost zemlje, sudbinu njenog naroda i njenu ulogu u svijetu. Pisac ima samo jednog učitelja, same čitaoce, smatra Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Izdavač je Otvorena knjiga.

Nečovek je roman japanskog pisca Osamu Dazaija koji kroz ispovijest i stradanje protagoniste, Obu Jozoa, približava pitanjima šta ljudsko biće dovodi do ambisa i šta ga neprestano privlači da pada u nepovrat i posrnuće. Koliko dugo mora da traje patnja da bi čovjek osjetio svoje nepripadanje u ovom svijetu i da li taj sunovrat može da se sagleda ili razumije su dalja pitanja koja se nameću čitanjem ovog romana. Izdavač je Tanesi.

U romanu Putopis jednog mačka autor Hiro Arikava piše o prijateljstvu i ljubavi, kako između ljudi i njihovih ljubimaca, kao i prema onima koju su tu za nas kad je najteže. Nana je Satorurov mačak jednako koliko je Satoru njegov čovjek. Međutim, Satoru mora da pronađe novi dom, i njih dvojica kreću na put. Dok putuju Japanom kroz prekrasne krajolike i godišnja doba, Satoruova prošlosti i prijatejstva koja su ga oblikovala polako se otkrivaju, kao i razlog zašto više ne može da zadrži mačka Nanu. Roman koji je očarao čitaoce širom svijeta govori o tome kako gestovi ljubavi mogu promijeniti naše živote. Izdavač je Booka.

Stara srpska religija i mitologija je knjiga Veselina Čajkanovića koja obrađuje temu religije i mitologije predaka savremenih Srba, još od doba paganizma. Čitanjem ovog djela se dolazi do upozavanja sa religijskim običajima i radnjama poput dočaravanja kiše, odbrane od groma, ostavljanja posljednjeg snopa; zatim sa različitim vjerovanjima – u vile, divove, vještice, vampire, demone voda – koji su sačuvani iz vrlo daleke prošlosti, ali žive i dan danas u obliku praznovjerice, često u punoj snazi. Izdavač je Ukronija.

Istražujući pitaje šta tačno dobre ljude čini dobrima Protagora je možda i najpristupačniji od svih Platonovih dijaloga. U ovoj raspravi o relativizmu istine, smještenoj u Periklovo zlatno doba, nailazimo na mladog Sokrata suprotstavljenog uvaženom sofisti Protagori, jednom od najzanimljivijih i najsimpatičnijih Sokratovih filozofskih protivnika. Njih dvojica istražuju značenje pravde, obrazovanja i hrabrosti. Suštinska razmimoilaženja Platon vješto razotkriva skoro u dramskom maniru. Protagora je štivo koje čitaoci i mislioci hvale još od njegovog prvog objavljivanja prije više od 2000 godina. Izdavač je Dereta.

Deficit pažnje i hiperaktivnost djece knjiga je autora Nebojše Jovanovića, Tatjane i Sandre Jovanović. Deficit pažnje sa hiperaktivnim ponašanjem najčešća je dijagnoza koju dobijaju djeca u SAD. Od 7 do 10 odsto djece  imaju ovu dijagnozu. Studije pokazuju da su, bez adekvatnog tretmana, djeca s poremećajem pažnje u daleko većem riziku od neuspjeha u školi, ili uspjeha ispod njihovih intelektulnih sposobnosti. Statistike pokazuju da je 20-30 odsto takve djece imalо sukobe sa zakonom. Ova knjiga je tu da pomogne roditeljima u organizovanju vaspitnog pristupa. Izdavač je Beoknjiga.

Legende o zmajevima tvdo je ukoričena knjiga većeg formata namijenjena mlađim čitaocima. Autorka Tea Orsi nam donosi čarobnu zbirku legendi iz svih krajeva svijeta uz koju će se djeca upoznati sa uzbudljivim i tajanstvenim životom velikih zmajeva. Mudri pomoćnici bogova i boginja, neprijatelji heroja i vitezova, zaštitnici prirode ili magična, britka čudovišta – zmajevi su fantastična bića iz brojnih mitova i legendi. Od sjevernoevropskih do kineskih i japanskih bajki, pustolovine ovih stvorenja nas oduvijek opčinjavaju. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije