16 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić o ploči u Morinju: Uložene žalbe na sva rješenja inspekcije, formiran predmet protiv Krivokapića i Konjevića

Vladimir Jokić

Uklanjanje predmetne ploče može se naložiti samo i isključivo Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu odbrane, odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile. Ukoliko one ne bi postupile po rješenju, Uprava za inspekcijske poslove mora angažovati izvršnu službu i sama ukloniti ploču, naglasio je Jokić


Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić oglasio se povodom dešavanja u vezi postavljanja spomen-ploče u Morinju.

Naglasio je da se Opština ne protivi postavljanju zakonitog spomen obilježja na objektu u Morinju, u skladu sa zakonskom procedurom i na osnovu pravosnažne presude Višeg suda, te da očekuju da Vlada donese prethodnu odluku kojom će dati saglasnost na postavljanje spomen obilježja za događaj koji se desio prije manje od 50 godina. To bi, kako je naveo, bio prvi neophodan korak u procesu određivanja izgleda i sadržaja spomen obilježja.

Jokić je saopštio je da su uložili žalbe na sva rješenja Uprave za inspekcijske poslove, kao i zahtjev da se izvrši nadzor i donesu rješenja adresirana nadležnim ministarstvima.

Naveo je i da je protiv doskorašnjih ministara vanjskih poslova i odbrane, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, pa je pozvao nadležno tužilaštvo da bez odlaganja utvrdi činjenice i postupi prema zakonu.

“Zbog svakodnevnog interesovanja medija i javnosti za dešavanja u vezi postavljanja ploče u Morinju, smatram potrebnim da se javno oglasim i predočim činjenice povodom ovog događaja koji je izazvao regionalnu pažnju. Posebno napominjem da sam se uzdržavao od komentara po ovom pitanju do sada kako isti ne bi bili zloupotrebljavani u političke svrhe, a ujedno kako bih ostavio dovoljno prostora državnim organima da ovu temu iskomuniciraju sa Republikom Hrvatskom u pokušaju da spriječe narušavanje odnosa dvije prijateljske zemlje koje bi bilo uzrokovano nezakonitim i neodgovornim postupanjem dva bivša ministra u Vladi Crne Gore”, saopštio je Jokić.

Izvor:Vijesti

Najčitanije