15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: U Kotoru će biti postavljeni “pametni” semafori, ubrzaće saobraćaja za 30 procenata

Luka Kotor – foto Boka News

U Kotoru se uvode sinhronizovani semafori koji rade po principu pametne tehnologije, odnosno algoritama koji prepoznaju kada je gužva, a kada se propušta saobraćaj, kazao je predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić u Bojama jutra.

On je rekao da je ta opština u završnoj fazi realizacije novog sistema regulisanja saobraćaja, pored dijela infrasturkturnih radova u okviru kojih je planirana nova saobraćajna traka i novi način parkiranja.

“Ono što će biti najznačajniji pomak u tom dijelu jeste činjenica da ćemo realizovati projekat semaforizovanja od malog kružnog toka u Škaljarima do “Kamelije”, kazao je Jokić.

Planirano je, kako on kaže, šest do sedam semaforizovanih mjesta, ali najznačajni stvar je, smatra, pametni način na koji semafori funkcionišu.

“Juče smo dobili saglasnost Uprave za saobraćaj za postavljanje takvog jednog sistema, gdje u obrazloženju te saglasnosti stoji da je takav princip, odnosno ideja, prvi put prezentovana u Crnoj Gori”, istakao je Jokić.

Naglasio je da bi to bila prva implementacija takvog jednog sistema u Crnoj Gori.

Na pitanje koliko će vreman trebati za realizaciju takvog sistema, Jokić je kazao da očekuje da će do 15. juna sve biti gotovo.

“Do ove ideje smo došli u konsultacijama sa stručnjacima iz Istanbula u vezi naše infrastukture, od koje se očekuje da izdrži veliki saobraćajni pritisak, a modeli koje smo dobili simulacijama ukazuju na to da ćemo dobiti ubrzanje saobraćaja za 30 procenata”, objasnio je Jokić.

Bolnica Kotor – Klinički centar za primorje

Najavljena je rekonstrukcija novog bloka bolnice, a kada se očekuje funkcionisanje Kliničkog centra u Kotoru u punom kapacitetu?

Osvrnuo se i na odluku Vlade Crne Gore da Opšta bolnica u Kotoru postane Klinički centar za primorje, ocijenivši je kao izuzetno značajnu.

“Značajna je prije svega zbog broja stanovnika Boke Kotorske i turista koji je posjete, a gdje je potreba za pružanjem medicinskih usluga veoma važna”, rekao je.

Vladimir Jokić

Najavljena rekonstrukcija i dogradnja novog bloka bolnice je, prema njegovim riječima, pitanje koje naredne godine treba da uđe u kapitalni budžet Crne Gore i po pitanju toga će, kako kaže, opština pripremiti projektnu dokumentaciju i uraditi sve što je do njih.

“Ono što je sigurno je da će se rekonstruisati odjeljenje pedijatrije”, naglasio je Jokić.

Dodao je kako će Opština Kotor učestvovati sa zemljom, opremiti plac i osloboditi ga komunalija sa ciljem izgradnje šezdesetak stambenih jedinica za stambenu zadrugu “Zdravstvo”.

“Kako se nikad više ne bi desilo da imamo situaciju u kojoj su doktori decenijama radili u zdravstvenim ustanovama na prostoru naše opštine i čuvali naše zdravlje, a otišli u penziju kao podstanari”, istakao je Jokić.

Kazao je da će lokalna uprava kontrolisati cijeli proces, a troškove same izgradnje svesti na minimum, kako bi cijena kvadratnog metra bila što manja za buduće korisnike tih stanova.

Najčitanije