25.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Još dva projekta za ekonomski pasoš – U Tivtu i Budvi gradiće se hoteli sa 5*, vrijednost oko 74 mil eur-a

Tivat - Kalimanj
Tivat – Kalimanj

Na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma dodata su još dva projekta. Riječ je o izgradnji hotelsko-apartmanskog kompleksa visoke kategorije u Tivtu, odnosno hotela u Budvi, a ukupna vrijednost obje investicije iznosiće oko 74 mil EUR.

Konzorcijum kompanija ALK Montenegro i Sofir planira da u neposrednoj blizini morske obale i glavne gradske marine, u Tivtu, izgradi hotela kategorije 5 zvjezdica po kondo modelu poslovanja sa 77 smještajnih jedinica, predračunske vrijednosti 22,77 mil EUR. Namjera investitora je da u okviru hotela otvori 82 nova radna mjesta.

– Shodno biznis planu, predviđeno je da na tržištu bude ponuđeno najmanje 46 smještajnih jedinica, po minimalnoj cijeni od 5.289 EUR po m2, zajedno sa pripadajućim garažnim, odnosno parking mjestima – saopšteno je iz Vlade.

Kada je riječ o prihodima od prodaje smještajnih jedinica, projektovani su na 1,75 mil EUR u prvoj, 3,51 miliona u drugoj i trećoj godini realizacije projekta.

Planirano je da se investicija sprovede kroz najduže sedam polugodišta, te da kompletni radovi budu završeni najkasnije do 31. marta, dok je otvaranje planirano za 1. april 2026. godine. Prema projekcijama iz biznis plana, investicija bi trebalo da se otplati u 12 godini projekta.

Budva – foto Mediabiro
Na listu razvojnih projekata iz oblasti turizma uvrštena je i izgradnja hotela Prezident u Budvi. Kako je pojašnjeno, kompanija ALK Nekretnine planira da izgradi hotel u neposrednoj blizini marine i starog grada, imaće takođe pet zvjezdica, a predračunska vrijednost investicije je 51,37 mil EUR.
Hotel će poslovati po mješovitom modelu, imaće 154 smještajne jedinice a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 123 nova radna mjesta.
– Shodno Biznis planu, predviđeno je da će investitor biti u mogućnosti da usljed postojanja tržišnih prilika koje to opravdavaju, a u skladu sa zakonom, ponudi na tržištu 77 smještajnih jedinica. Međutim, namjera investitora je da taj broj ne bude veći od 66, te da se u takvoj ponudi nađu isključivo jedinice apartmanskog tipa, zajedno sa pripadajućim parking mjestima, po minimalnoj cijeni od 4.000 EUR po m2 – pojašnjeno je.
Kada je riječ o prihodima od prodaje smještajnih jedinica, predviđeni za period prve četiri godine realizacije projekta, odnosno tokom faze izgradnje i prve godine poslovanja hotela. Prema navodima iz Biznis plana, realizacija projekta ne zahtijeva angažovanje kreditnih sredstava, odnosno biće finansirana sopstvenim sredstvima investitora.
Plan je da se realizacija investicije sprovede kroz najviše osam polugodišta, te da kompletni radovi budu završeni najkasnije do 30. aprila 2026. Otvaranje je planirano za maj iste godine.
U cilju obezbjeđivanja investicija dostavljene su bankarske garancije na iznos od po million eura za oba projekta. Prema navodima iz biznis plana, realizacija projekata ne zahtijeva angažovanje kreditnih sredstava, odnosno biće u potpunosti finansirani sopstvenim sredstvima investitora.
Izvor:eKapija
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije