12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

JU Muzej i galerija Tivat – Očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa (poziv)

CZK Tivat

JU Muzej i galerija Tivat u okviru projekta “Participativno popisivanje nematerijalne baštine na teritoriji opštine Tivat” 9. i 10. marta organizuje obuku popisivača, zainteresovanih da doprinesu očuvanju nematerijalnog kulturnog nasljeđa lokalne zajednice. Obuku će voditi licencirani UNESCO trener, kustos Etnografskog muzeja u Beogradu, Saša Srećković.

Obuka predstavlja prvi dio projekta, koji u saradnji sa Opštinom Tivat i Etnografskim muzejom realizuje JU Muzej i galerija Tivat, sa ciljem popisivanja nematerijalne baštine uz korišćenje savremene metodologije UNESCO. Sem nematerijalne baštine, projekat će identifikovati i značajne prirodne resurse i ostalo kulturno nasljeđe u okviru kojih se nematerijalna baština ispoljava.

Najznačajniju ulogu u evidentiranju nasljeđa i prepoznavanju važnih odrednica kulturnog identiteta Tivta imaju upravo predstavnici lokalne zajednice. Obuka koja slijedi nudi priliku predstavnicima organizacija civilnog društva, kao i zainteresovanim građanima, da steknu znanja potrebna da efikasno doprinesu prepoznavanju, opisu i očuvanju nasljeđa našeg grada kao osnove očuvanja njegovog identiteta i daljeg razvoja.

Prvi dan posvećen je predstavljanju Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine UNESCO, upoznavanju sa osnovnim pojmovima nematerijalne kulturne baštine, njenim očuvanjem i mjerama zaštite i radionici sa praktičnom primjenom naučenog na primjerima potencijalnih elemenata nematerijalnog nasljeđa tivatskog kraja. Učesnici će u grupama ispunjavati upitnik za po jedan izabrani element i podijeliti zaključke u plenarnom dijelu sesije.

Vođeni ekspertom, Sašom Srećkovićem, učesnici će drugog dana obuke, u nedjelju, 10. marta, definisati nacrt plana popisivanja nematerijalnog nasljeđa Tivta. Nacrt je osnova budućeg terenskog rada na prikupljanju podataka, koji će biti publikovani u posebnom izdanju Muzeja i galerije Tivat i implementirani u programe održivog razvoja opštine Tivat.

Projekat “Participativno popisivanje nematerijalne baštine na teritoriji Opštine Tivat” zvanično počinje 1. marta, a trajaće do decembra.  Iz Muzeja pozivaju predstavnike organizacija civilnog društva i građane, buduće popisivače, da se prijave za obuku koja će biti realizovana u subotu i nedjelju, 9. i 10. marta u Muzeju i galeriji. U slučaju većeg odaziva, o eventualnim izmjenama učesnici će biti naknadno obaviješteni. Prijave su otvorene do četvrtka, 29. februara, putem e-maila: muzejskitehnicar@muzejigalerijativat.me ili na telefon 067/930-899.

Najčitanije