21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Južnoafrička Republika mogla bi da bude dom “budvanskom” lavu

Mladunče lava – foto Jadran Budva

Prihvlatilište za životinje od 5.000 hektara u Južnoafričkoj Republici moglo bi da bude krajnje odredište za lava, koji je nedavno uhvaćen u Budvi, kazala je za TVCG Milena Bataković, iz Agencije za zaštitu životne sredine. Ona je saopštila da se lav sada osjeća dobro i da je nakon vakcinacije i koktela vitamina živnuo. Lav je i dalje u privremenom prihvatilištu u Podgorici.

Agencija za zaštitu životne sredine podnijela je juče Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica zbog osnova sumnje da su počinjena krivična djela za koje se goni po službenoj dužnosti, a u vezi sa slučajem krijumčarenja lava.

Bataković kaže da lav ne bi imao adekvatne uslove u Crnoj Gori, pa kako dodaje, nijesu ni razmišljali o tome da mladunče ostave u našoj državi.

Kako navodi Bataković, organizacija “Četiri šape” dala je inicijativu da se lav nakon, što stekne imunitet u Crnoj Gori, privremeno prebaci u Holandiju u njivovo prihvatilište, koje nije zoo vrt.

Krajnja destinacija za budvanskog lava, kako kaže Bataković, bila bi Južnoafrička Republika, koja ima prihvlatilište na 5.000 hektara i uslove koji su najprihvatljivi za takvu životinju.

“Ova jedinka konkretno neće znati i ne zna da lovi, ali biće u mogućnosti da u nekim najpribližnijim uslovima za njega, nastavi dalje svoj život i mi radimo na tome. Mi smo već ušli u proces pribavljanja papirologije. Sve ovo što do sad radimo biće obezbijeđeno iz donacija”, navela jeBataković.

Ona je saopštila i da se već javljaju ljudi koji su spremni da doniraju hranu za lava, koji je još uvijek u Crnoj Gori.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije