21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Nastavlja se nepotizam u državom aerodromskom preduzeću

Aerodrom Tivat – foto S.L.

Aerodromi Crne Gore (ACG) zaposlili su za stalno na mjestu dispečera u Operativnom centru Aerodroma Tivat, Sašu Jovovića iz Herceg Novog, sina člana Odbora direktra te državne firme Ognjena Jovovića (DF).

Odluku o primanju na stalno radno mjesto na neodređno vrijeme mlađegt Jovovića, donio je nedavno izvršni direktor ACG Goran Jandreoski.

Time se ostvario scenario koji su ljetos najavili izvori „Vijesti“ kada je Saša Jovović prvo sezonski zaplosnen na aerodromu Tivat kao zemaljski stjuard, što je bilo samo prva stapenica jer se već tada u tivatskoj vazdušnoj luci znalo da će za njega uskoro biti obezbijeđeno i stalno radno mjesto.

Kako su „Vijesti“ pisale krajem jula, Saša Jovović je sezonski posao kao zemaljski stjuard na aerodromu Tivat dobio na javnom konkursu koji su ACG prošle godine sa velikim kašnjenjem u odnosu na uobičajenu dinamiku, raspisali za angažovanje sezonske radne snage. Prema tvrdnjama dobro upućenog izvora „Vijesti“, sin tadašnjeg v.d. izvršnog direktora ACG-a Ognjena Jovovića je posao zemaljskog stjuarda koji vodi putnike iz aviona na platformi do terminalne zgrade i obratno, dobio i počeo ga raditi a da pri tome nije uopšte imao položeni osnovni kurs za njegovo obavljanje – tzv. Modul 1 (Svijest o sigurnosti u air side zoni aerodroma / Safety Awareness). Ovaj sertifikat koji potvrđuje da je njegov nosilac upoznat i obučen da se na siguran način kreće po aerodromskoj platformi i da se pritom ne izloži riziku da ga npr. udari neko od specijalnih vozila za opsluživanje vazduhoplova koja se tuda stalno kreću ili da ga ne usisa i „proguta“ mlazni avionski motor u radu, nužan je preduslov da bilo ko od aerodromskog osoblja koje radi uatzv. air side zoni aerodroma, uopšte i zađe u taj dio vazdušne luke.

Iz menadžmenta ACG tada nisu željeli da odgovore ni na pitanje da li je tačno da je mlađi Jovović posao zemaljskog stjuarda u Tivtu obavljao bez završenog osnovnog sertifikata sigurnosti kojeg je naknadno, u međuvremenu stekao nakon završene obuke.

ACG nisu ni sada precizno odgovorili na pitanje zbog čega je izvršni direktor Goran Jandreoski odlučio da posao dispečara u Operativnom centru aerodroma Tivat dodijeli baš Saši Jovoviću između ukupno pet prijavljenih kandidata koji su ispunjavali tražene uslove na konkursu za zapošljavanje na ovom radnom mjestu, a koji su ACG raspisali 12.januara. PR služba ACG nije odgovorila ni na pitanje upućeno Jandeoskom, što ga je to konkretno opredijelilo da na  stalno radno mjesto dispečara saobraćaja u Operativnom centru Aerodroma Tivat zaposli Jovovića, tim prije što ovaj nema nikakvo radno iskustvo za obavljanje tog posla jer je do sada kada je u pitanju vazdušni saobraćaj, Jovović radio samo sezonski i to na radnom mjestu zemaljskog stjuarda.

„Uslovi za zapošljavanje za predmetni oglas, oglašeni su u skladu sa uslovima koji su propisani Aktom o unutrašnjoj organizacijom i sistematizaciji radnih mjesta a to su : visoko obrazovanje u obimu od 180 CSPK-a, šesti stepen stručne spreme, najmanje jedna godina radnog iskustva, znanje engleskog jezika. Kandidati su bili dužni da uz prijavu na oglas dostave uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti kao i uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Pristigle prijave ocjenila je Komisija, koja  je sačinila i Zapisnik”- rekli su iz PR službe ACG.

Na konkurs za zapošljavanje u stalni radni odnos na upražnjenom mjestu dispečara u Operativnom centru Aerodroma Tivat koji je raspisan 12.januara, prijavilo se šest kandidata od kojih je pet ispunjavalo tražene uslove. Jandreoski je, ne pozivajući kandidate koji su ispunjavali uslove na razgovior, niti sprovodeći postupak provjere njjihovih radnih sposobnosti, već 25.januara donio odluku da to radno mjesto pripadne sinu člana Odnora direktora firme čiji je on izvršni menadžer.

Iz ACG nisu odgovorili na pitanja da li je i ako ne, zašto nije sprovedena provjera radnih sposobnosti kandidata prijavljenih na ovom oglasu, ni da li je pri izboru Saše Jovovića za zapošljavanje, uticala činjenica da je on sin jednog od članova Odbora direktora ACG. Odćutali su i pitanje zašto su ACG u ovom slučaju, prekinuli svoju dugogodišnju nezvaničnu praksu da u slučaju jednakih stručnih kvalifikativa kandidata, prednost u dobijanju posla imaju kandidati koji su potomci ili članovi porodice bivših dugogodišnjih radnika aerodroma. Takvih je bilo među ostalim učesnicima konkursa na kojem je za stalno primljen mlađi Jovović, a uz to, ti kandidati žive u Tivtu, dok Jovović na posao na tivatski aerpodroma treba da dolazi iz Herceg Novog.

„Ističemo da svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zanimanja i zapošljavanja, te su s toga svi kandidati ravnopravni, nezavisno od bilo kog svojstva, pa i ovog koje pominjete u pitanjima. Direktor ima pravo da izabere kandidata koji ispunjava uslove tražene oglasom”- kazali su iz PR službe ACG.

Inače, u momentu kada su mlađeg Jovovića zaposlili prvo ljetos kao sezonca, a potom odnedavno i za stalno kao dispečara na Aerodromu Tivat, on uopšte nije imao crnogorsko, već državljanstvo BiH.

U momentu donošenja odluke o zapošljavnju, Saša Jovović imao je dozvolu za stalni boravak.”- objasnili su iz menadžmenta ovog državnog preduzeća.

Inače, bivše SDP/SD rukovodstvo Aerodroma Crnme Gore često je  bilo opravdano prozivano za partijska zapošljavanja i nepotiozam u toj firmi. ACG su od svog osnivanja 2003. do danas, rezervoar za zapošlavanje režimu bliskih ljudi: prvo kadrova SDP-a koja je prva upravljala Aerodromima, a potom SD-a, DPS-a i Bošnjačke stranke, pa su tako pored ostalih, tamo svojevremeno bili zaposleni i sestra lidera SDP Ranka Krivokapića i supruga predsjednika SD Ivana Brajovića, sin bivšeg izvršnog direktora Milovana Đuričkovića (SDP-SD), te bukvalno čitave porodice članova i simpatizera ove dvije stranke iz Tivta i Kotora, odnosno Zete. Nakon promjene vlasti, ovu lošu praksu je nastavila i nova upravljačka garnitira iz DF, Demokrata i URA, pa su posao u u ACG između ostalih, dobili i sinovi Ognjena Jovovića (DF) i poslanika PzP Branka Radulovića za koga je čak i novom sistematizacijom, napravljeno i do tada nepostojeće, novo radno mjesto zamjenika izvršnog direktora kompanije.

Izvor:S.L.

Najčitanije