12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako do nove osnovne škole?

Mirko Kovačević

Za našu izbornu listu apsolutni prioritet kad su u pitanju kapitalne investicije u narednom četvorogodišnjem mandatu jesu izgradnja objekta nove osnovne škole na lokaciji pored Sportske dvorane Župa, i izgradnja novog objekta vrtića u Dumidranu, kaže se u saopštenju Mirka Kovačevića, nosioca izborne liste TIVATSKA AKCIJA i GORAN BOŽOVIĆ-ČASNO I ODGOVORNO ZA TIVAT – JER SMIJEMO I UMIJEMO

(Da napomenemo – za izgradnju novog objekta Osnovne škole u Radovićima sve je spremno, čak je budžetom Vlade CG predviđen početak gradnje u ovoj godini, ali zbog dobro poznatog političkog haosa na državnom nivou, ova zemlja za sada nema Vladu koja bi se bavila nečim korisnim po građane, pa je pitanje da li će i kad će radovi na izgradnji škole u Radovićima početi. U svakom slučaju,  potrebe nema  stavljati ovaj projekat u izborni program, ali postoji  potreba da se svi u Tivtu trudimo da stalno vršimo pritisak na Vladu CG, kakav god da joj je sastav, da se s izgradnjom počne što prije.)

Zamoliću vas da ovo saopštenje – koje je dosta obimno, iako je maksimalno skraćeno  – pročitate do kraja, jer građani moraju znati s kakvim sve preprekama se nosi jedna lokalna uprava u državi gdje je apsolutno sve bitno centralizovano, i koliko vremena i muke treba da bi se bilo kakav veći projekat realizovao.

Dakle,  o problemima i rješenjima u vezi s izgradnjom objekta nove osnovne škole, u najkraćem:

  • Da bi se bilo što moglo legalno graditi – u važećim urbanističkim planovima mora biti predviđena odgovarajuća urbanistička parcela.
  • U važećim DUP-ovima i DSL-ovima za Opštinu Tivat nije predviđena takva urbanistička parcela, zahvaljujući organizovanim kriminalnim grupama koje su Tivtom vladale  proteklih 30 godina, i koji su planove „crtali“ po svojim ličnim interesima, uopšte ne mareći za  vitalne interese zajednice.

Za namjenu Školstvo su predviđene samo 2 slobodne parcele, jedna u DUP-u Mrčevac, a     druga u DUP-u Gornji Kalimanj – koje su male površine za potrebe nove osnovne škole, a nisu ni na dobroj lokaciji.

(Za potrebe novog vrtića, međutim,  urb. parcela u DUP-u Mrčevac dolazi u obzir, jer je na dobroj lokaciji, i dovoljno velika. Jedini problem jeste veliki nagib na samom terenu, pa treba procijeniti isplati li se ulaziti u poprilično skupe pripremne radove. )

  • Kako Opštine u Crnoj Gori, pa tako i Opština Tivat, zbog nakaradnog  Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata od 2017. godine ne mogu usvajati, mijenjati i dopunjavati urbanističke planove – mi smo u potpuno ropskom položaju prema Vladi CG i nadležnom ministarstvu, i zavisimo od njihove milosti da nam izađu u susret, i pokrenu proces izmjena i dopuna nekog od planova.
  • Po ideji i inicijativi Tivatske Akcije, koja je bila prihvaćena od naših koalicionih partnera, odlučili smo da je najbolje, a ujedno i najbrže rješenje da Opština Tivat pokrene kod nadležnog ministarstva inicijativu da se u DSL–u „Dio sektora 22 i sektor 23“ (Župa – Bonići) izmijeni namjena urbanističke parcele koja se nalazi između Sportske dvorane i magistrale, a preko puta Autobuske stanice, i da bude predviđena za školstvo umjesto poslovne namjene.
  • Iz više razloga ovo je najbolje rješenje:Lokacija nove osnovne škole mora biti na ovom potezu, jer jedino u ovom dijelu grada postoji veliki neizgrađen prostor, a mnogo je bliže od Osnovne škole „Drago Milović“ naseljima u kojima živi gotovo pola stanovništva Tivta: Dumidranu, Kavi, Župi, Bonićima, Marićima, velikom dijelu Kalimanja…
  • S obzirom da smo se i prije zalagali da je na magistrali, kod skretanja za Autobusku stanicu i Kavu, potrebno planirati i napraviti kružni tok – saobraćajna povezanost nove osnovne škole bi na ovoj parceli bila odlična – neuporedivo bolja negoli je to slučaj sa školom „Drago Milović“.
  • Pristupne saobraćajnice bi prolazile s obje strane škole i Sportske dvorane „Župa“, i spajale bi se iza Sportske dvorane, što je predviđeno i u važećem DSL-u. Uz pomenuti kružni tok, tako bi se obezbijedilo lako isključivanje sa magistrale i uključivanje na istu, što je od velikog značaja za ovakav objekat, ali i za ukupno stanje u našem preopterećenom gradskom saobraćaju.
  • Odgovorni ljudi u nadležnom ministarstvu su prihvatili i podržali naš predlog, ali Nacrt novog DSL-a „Dio sektora 22 i sektor 23“ još nije stigao u Opštinu Tivat, iako postoje najave da bi se to konačno moglo desiti.
  • Kad se to desi (ako se desi) – tek nakon usvajanja novog DSL-a, Opština Tivat može napraviti sljedeći korak, a to je kupovina, ili eksproprijacija katastarske parcele koju obuhvata navedena urbanistička parcela. (Opština Tivat, inače, u svom vlasništvu ima jako malo katastarskih parcela koje su upotrebljive za objekte od javnog interesa.) A i taj proces, naročito ako je u pitanju eksproprijacija, može da se neograničeno oduži, jer čitav proces opet sprovode državne institucije, a ne Opština.

Umorili ste već?

A preskočio sam desetine sitnijih koraka, koji traže vrijeme, i opet – zamislite – zavise od volje ne samo nekog ministra, već i sitnijeg službenika u ministarstvu.

Pa sad zamislite što za jednu lokalnu upravu znači  realizovati ozbiljan projekat.

A onda ide izrada Idejnog rješenja, pa Glavnog projekta, pa Revizija, itd.

Evo nas tako, u tekstu jednog saopštenja, a još nismo stigli ni do tendera za izbor izvođača građevinskih radova,  kamoli da se upale bageri i kamioni, i da izgradnja počne.

Neću više, nadam se da ste barem malo shvatili zašto stalno vapimo decentralizacija, decentralizacija…

Da zaključim, Opština Tivat ima novca, i imaće novca, za kupovinu/eksproprijaciju zemljišta (iako je u pitanju veliki iznos).

Imaće novca i da gradi (još postoji i onih makar 5,6 miliona evra od Porta Montenegro, koje nekako moraju da se vrate Opštini Tivat), iako je obaveza Vlade da finansira gradnje škola i vrtića, pogotovu što se u prosvjetne objekte u Tivtu nije ulagalo previše dugo vremena.

Oprostite na malo dužem obraćanju, ali neophodno je da građani malo više znaju o procedurama, i o sistemu koji je dizajniran da stvara opstrukcije na svakom koraku. I koliko je daleko od predizbornih obećanja, i naših legitimnih želja kao građana, do toga da se u ovoj nesretnoj zemlji bilo što i napravi.

Ovaj monstruozni DRPS sistem – koji partije-pobjednice od 30. avgusta 2020. izgleda uopšte ne žele da mijenjaju – zagorčava vam život svima svakodnevno, na desetine različitih načina. A, zamislite da ste, povrh svega,  bili onaj dio tivatske lokalne uprave koji nisu zanimale fotelje i otaljavanje posla, već se bio iskreno posvetio tome  da se u Tivtu rješavaju problemi i stvara za opšte dobro!

Mirko Kovačević,

Nosilac izborne liste TIVATSKA AKCIJA i GORAN BOŽOVIĆ-ČASNO I ODGOVORNO ZA TIVAT – JER SMIJEMO I UMIJEMO

Najčitanije