16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalafatska radionica Bokovac za 89. rođendan Š/B Jadran, obnovila brodsku opremu kako bi mogao ponovo jedriti

Školski brod „Jadran” jedrenjak koji ljepotom oduzima dah čak i u poznim godinama, danas kada puni 89 godina. Kada se razvije svih njegovih 12 bijelih jedara ukupne površine 800 metara kvadratnih, ovaj jedrenjak dominira ljepotom među svim savremenim plovilima na moru. Na njemu je 11 kilometara konopa sa mehanizmom pokretanja ručnom – ljudskom snagom. Međutim, brod koji je predviđen za pitomce koji bi se obučavali na njemu, već odavno nije imao prilike da raširi jedra i zablista u punom sjaju jer je bilo potrebno obnoviti stare drvene elemente tj.snasti (svi dijelovi brodske opreme koji neposredno ili posredno služe za nošenje jedra) kojih ima 12.

„Kalafatska radionica Bokovac iz Bara učestvovala je na javnom konkursu i kao jedino kompetentno pravno lice za ovu vrstu zanatskih radova dobili smo  od Ministarstva odbrane zaduženje za izvođenje radova na predviđena tri drvena elementa. Upravo na godišnjicu je završen rad na jednom drvenom elementu ili deblu. U međuvremenu su otpočeli radovi na izradi prikosnika“, saopštila je za naš portal Miroslava Lala Bokovac, ovlašćeni zastupnik Kalafatske radionice Bokovac.

Školski broj Jadran – foto Boka News

“Velika je čast kako nas kao male firme tako i Opštine što se u gradu Baru radi na obnovi broda koji je sam po sebi legenda koja čeka da raširi svoja jedra i da nove generacije moreplovaca uči vještinama jedrenja. Brod je od nacionalnog značaja, a potrebnu obnovu moguće je izvoditi u Crnoj Gori, uz nabavku i kvalitet drveta koji garantuje renomirana firma iz Goldenwood d.o.o iz Nikšića. Partner na projektu je i Una Montenegro iz Tivta. Mi kao mala firma ne bismo mogli da uđemo u ovaj posao bez podrške i razumijevanja partnera“- istakla je Bokovac.

Bavljenje kalafatom je zahtjevan posao koji je u svijetu prepoznat kao izuzetno profitabilan dok u Crnoj Gori još uvijek ne dobija zasluženu pažnju. Kalafatska radionica Bokovac je u periodu prije COVID 19 krize sprovodila niz uspješnih projekata sa međunarodnim partnerima, ali značaj kalafata i dalje nije prepoznat u Baru, gradu u kojem je Radionica i osnovana.

Radionica Bokovac

Zašto je to tako ostaje otvoreno pitanje. U nadi da će lokalna samouprava u narednom periodu intenzivirati saradnju sa zanatlijama Kalafatska radionica Bokovac će i dalje nastaviti da promoviše kalafat i vrijedno radi na novim projektima.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije