7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Kali – Defile ribarskih brodova

Kaljska-tuna
Kaljska-tuna

Svake godine, baš negdje u ovo vrijeme početkom kolovoza, iznova zaživi tradicija koja se njeguje još od davne 1968. godine.

Najveća flota s ove strane Jadrana iz najribarskijeg mista u Hrvatskoj, kako sebe s ponosom nazivaju ribari iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, toga dana u velikom defileu brodova Zadarskim kanalom pokaže svu svoju raskoš, koja i simbolički sugerira gospodarsku i tradicijsku važnost ribarstva za to dalmatinsko mjesto.

Tako je bilo i u subotu ujutro na trosatnom defilu brodova, gdje se Kaljanima i njihovim gostima, koji su dupkom napunili svih dvanaest velikih ribarica, pridružio i premijer Zoran Milanović.

Na svakom brodu ribari su bili izvrsni domaćini, jela i pića nije falilo, a bogme ni žive glazbe. S ministrima Arsenom Baukom i Tihomirom Jakovinom Milanović je plovio na brodu “Neptun”. Dva tjedna prije njega, na brodu “Sin Kali” u noćni je ribolov s kaljskim ribarima išla i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Pa što je tu loše – nasmijao se Milanović na pitanje novinara zašto su kaljski ribari državnom vrhu toliko zanimljivi zadnjih dana.

– Ovo je za nas važna gospodarska grana, ovo su brodovi građeni u Hrvatskoj, kamo sreće da ih je više. I ovo je, na kraju krajeva, naša tradicija. Lijepo je ovako uživo biti dio najveće flote s ove strane Jadrana – kazao je premijer.

Nadaleko poznati kao vrsni ribolovci, Kaljani su uvijek imali vizionarskog duha, pa se u teškim trenucima propasti riboprerađivačkih divova nisu bojali uložiti zadnju lipu te na kredit staviti svu svoju imovinu kako bi otkupili brodove na kojima su donedavno bili samo radnici.

I tako su postali vlasnici i dio najveće ribolovne flote koju je Jadran ikad vidio, kaljske flote, a sami ulove 30 posto ukupnog godišnjeg ulova ribe u Hrvatskoj, pa zaista zaslužuju epitet najribarskijeg mista u zemlji.

Upravo su zato Kaljani s nevjericom dočekali vijest Europske komisije koja želi smanjiti ulovnu kvotu male plave ribe na Jadranu za najmanje 50 posto. Baš plava riba najčešća je u mrežama naših ribara i čini više od 80 posto ukupnog ulova.

Kaljske ribarske noći traju tri dana i tri noći, a osim defilea ribarskih brodova tu je još niz manifestacija i degustacija koji “Tunuaru” čine jedinstvenom feštom od ribe, mora i zdravlja. Uvijek se odvija tijekom punog mjeseca, jer inače u mjestu nećete naći nikoga.

Naime, Kaljani love na škur koji počinje tri dana nakon punog mjeseca, pa je “Tunuara” jedinstvena prilika da svih četrdesetak ribara, koliko ih je u Kalima, okupite na jednom mjestu.

Uz defile, posebno su ponosni na svoj kualjski brudet, specifičan po tome što se radi s krumpirom. A baš tim specijalitetom sladilo se nakon povratka s plovidbe Zadarskim kanalom.

Foto: Jure Mišković

www.slobodnadalmacija.hr

Najčitanije