19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamere na graničnim prelazima: Građani će sada znati gdje su i kolike gužve

Kamere na GP u Crnoj Gori

Servis Ministarstva unutrašnjih poslova „Kamere na graničnim prelazima“, danas je pušten u rad zahvaljujući kom će građani moći u svakom trenutku da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da, shodno tome, planiraju svoje putovanje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, servisu se može pristupiti preko portala MUP-a www.mup.gov.me/ministarstvo – putem banera ili direktno pristupanjem portalu kamere.mup.gov.me.

“Ovaj servis omogućava vizuelni prikaz ulaza i izlaza sa graničnih prelaza iz dvije trake – dolazne i odlazne. U ovom trenutku, kamere su instalirane na šest najfrekventnijih graničnih prelaza tj. moguće je vidjeti trenutno stanje na graničnim prelazima Božaj i Sukobin prema Albaniji, na GP Vraćenovići prema Bosni i Hercegovini, na GP Dračenovac i Dobrakovo prema Srbiji, na GP Debeli Brijeg prema Hrvatskoj”, ističu u MUP-u.

Najavljuju da će uskoro biti pušten u rad sistem za još tri granična prelaza – Šćepan Polje, Sitnica i Ranče.

“Snimcima sa kamera je moguće pristupiti kako sa računara, tako i preko mobilnih telefona, uz korišćenje mobilnog interneta ili WiFi signala. Video strimovi se učitavaju u HTML5 plejeru, što znači da nije potrebna dodatna aplikacija. Dovoljno je samo “kliknuti” na željeni granični prelaz i sačekati da se učita video”, pojašnjavaju u MUP-u.

U tom resoru ocjenjuju da je implementacija sistema za vizuelno i pravovremeno informisanje javnosti o intenzitetu saobraćaja na granicama od posebnog značaja tokom ljetnje turističke sezone.

“Cilj je da se olakša kretanje preko graničnih prelaza kako našim građanima, tako i gostima koji borave u našoj zemlјi”, ističu u Ministarstvu unutrašnjih poslova i podsjećaju da u kontinuitetu preduzimaju aktivnosti na unapređenju elektronskih usluga, kako bi bili još efikasniji servis građanima i opravdali njihovo povjerenje.

Najčitanije