15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamioni guma istovareni na starom putu Kotor – Njeguši

Foto čitalac

Automobilske gume koje je nepoznata osoba ili više njih istovarila na teritoriji Lovćena, ne nalaze se u zoni Nacionalnog parka, saopštio je direktor Veselin Živanović.

Na jednoj od fotografija koje je čitalac redakciji, vidi se više kamiona na koje su utovarene automobilske gume. Jedan od kamiona je snimljen dok u šumu pored puta izacuje tovar, prenosi portal Vijesti.

“Gume nisu istovarene u zoni NP, ali ćemo, uprkos tome što taj dio terena nije u našoj nadležnosti, obići teren i o svemu obavijestiti nadležnu komunalnu službu”, rekao je Živanović.

Gume su, kako je kazao čitalac, istovarene u šumi pored starog puta od Kotora ka Njegušima.

U pitanju je, kako su kazali iz NVO Expeditio iz Kotora, stari put gdje se nalaze vrijedne serpentine, te da se nalazi u okviru područja na UNESCO Listi svjetske baštine.

Iz te organizacije su kazali i da je u izradi bio i Elaborat za pojedinačnu zaštitu tog starog puta kao kulturnog dobra.

Živanović iz NP Lovćen je  kazao da bi od pomoći bilo da je čitalac snimio i registarske oznake vozila iz kojih su gume istovarene, jer bi to pomoglo u identifikaciji počinioca. Sagovornici međutim, navode da su kamioni bili neregistrovani i apeluju na javnost da pomogne u identifikaciji vlasnika.

Foto čitalac

Gume spadaju u poseban otpad. U posebne vrste otpada, prema Zakonu o upravljanju otpadom, osim guma, spada i otpad od električnih i elektronskih proizvoda, otpadna vozila, baterije i akumulatori, otpadna ulja, građevinski otpad, medicinski i veterinarski otpad…

Prema podacima objavljenim u Strategiji upravljanja otpadom do 2020. godine, procjenjuje se da se u Crnoj Gori, kao posljedica upotrebe vozila u vlasništvu fizičkih i pravnih lica, na godišnjem nivou generiše šest do 10 kilograma otpadnih guma po stanovniku, odnosno 3.600 tona godišnje. Navodi se i da pomaci “u pogledu sakupljanja i obrade otpadnih guma… nisu evidentirani”.

Planirano je bilo da, pored ostalog, bude uspostavljen sistem sakupljanja otpadnih guma kroz trgovinsku i servisnu mrežu (vulkanizeri).

Gume se u Podgorici, kako se navodi na stranici Čistoće, mogu odložiti u jedno od pet reciklažnih dvorišta. Reciklažna dvorišta, međutim, ne postoje u drugim opštinama.

Iz Ekološkog pokreta “Ozon” su kazali da se otpadne gume potom odlažu na deponiji, ali i da je rješenje u Podgorici privremenog karaktera.

“Lokacije za odlaganje otpadnih guma ne postoje. Rješenje u Podgorici je privremenog karaktera, na deponiji su samo dali livadu, gdje se te gume odlažu”, rekao je “Vijestima” Aleksandar Perović iz Ozona.

Prema njegovim riječima, kao i kod drugih vrsta otpada, ni kada su otpadne gume u pitanju Crna Gora nema uređen sistem upravljanja.

“Umjesto da se otpadne gume recikliraju, da se od njih recimo proizvodi granulat za sportske terene, one se nekontrolisano odlažu, pa ih možemo naći u najdivljijoj prirodi, nacionalnim parkovima, jezerima, rijekama, pa i moru. Jasno je da zakon u praksi ne funkcioniše i da je potrebno imati viziju i infrastrukturu za kvalitetno rješavanje ovog problema. Izostaje i društvena odgovornost proizvođača i uvoznika, jer jednostavno kada sistem ne štiti svoje interese, onda svi pokušavaju da tu slabost iskoriste i izvuku ličnu korist. Šteta se jedino nanosi prirodi i javnom zdravlju”, rekao je on.

Perović: Nadležni dopuštaju godinama ekokriminal

Perović kao problem navodi i primjer sakupljača sekundarnih sirovina, koji, kako je kazao, rade u zoni sive ekonomije, pale otpadne gume i izvlače žičani dio koji prodaju.

“Osim što nemaju zaštitnu opremu i ne štite lično zdravlje, takvom pogubnom praksom uzrokuju mnogo posljedica i to ne samo ekoloških, već i ekonomskih. I to je još poraznija činjenica za nadležne, koji su dopustili ekokriminal”.

/Damira Kalač/

Najčitanije