21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kandiduju Forte mare za UNESCO listu

Bogdanović i Fiona Mekluni

Bogdanović i stalna predstavnica UNDP-a Fiona Mekluni, sastali su se na Cetinju i razgovarali o jačanju sistema upravljanja kulturnim dobrima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, sagovornici su istakli da je Sporazum o saradnji, potpisan između Ministarstva kulture i UNDP krajem prošle godine, odlična osnova za dalji razvoj projekata iz oblasti kulturne baštine.

Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što je na osnovu sporazuma pripremljen Nominacioni dosije za kandidaturu Forte mare na UNESCO listu i sprovedeni radovi na restauraciji Mlina Ivana Crnojevića.

Stalna koordinatorka sistema UN Mekluni je istakla da UNDP može značajno pomoći u prenošenju znanja i iskustva, jačanju kadrovskih kapaciteta, ali i unapređenju legislative u ovoj oblasti.

Forte Mare – foto Boka News

“Predložena je mogućnost realizacije projekta radnog naziva Beautiful Montenegro, kojim bi se dao doprinos adekvatnoj zaštiti, zatim i valorizaciji kulturne baštine sa posebnim akcentom na sjever Crne Gore. Dogovoreno je da u narednim mjesecima dvije strane naprave plan aktivnosti i predlože modele za njegovu implementaciju”, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o razvoju kreativnih industrija u Crnoj Gori, što je ocijenjeno kao jedan od prioriteta za razvoj u kulturi.

Forte mare foto Boka News

“Sagovornici su razmotrili mogućnosti uključivanja UNDP u aktivnosti koje će Ministarstvo kulture u narednom periodu sprovoditi u ovoj oblasti i zaključili da će dvije strane definisati i planirati konkretne zajedničke prokjekte”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije