7 C
Kotor

Slušaj online radio

Karampana, stameni, željezni pontapet grada…

“Teku vode Karampane“ naziv je dokumentarne izložbe koja je sinoć otvorena u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Ovom izložbom predstavljen jedan segment, načina života u Kotoru, koristeći se fotografijama, arhivskim dokumentima, pjesmama, ali i isječcima iz humorističko-satiričnog lista “Karampana”, iz legata pokojnog mr Jovice Martinovića.

“Muzejska izdanja- katalozi imaju zadatak da prate rad muzeja ili galerije, te o njihovom radu obavještavaju javnost i publiku. Njihova svrha je da održavaju, odnosno produžuju život izložbe. Tako da i ovu izložbu prati bogato ilustrovan katalog, autorke istoričarke umjetnosti Radojke Abramović, koja piše o Kotoru kao gardu na vodi, o izvorištima  Škurdi i Gurdiću, kotorskim bunarima i kamenim umivaonicima, gradskoj česmi Karampani, svojevrsnom spomeniku ovog grada, a koja i dan danas priča svoje priče, i pokazuje način života Kotorana kako nekad tako i sad”, kazala je urednica kataloga, Danijela Nikčević, viša bibliotekarka Pomorskog muzeja Crne Gore.

Autroka, istoričarka umjetnosti Radojka Abramović, ističe da je “nepromjenjena pompa Karampana, stameni, željezni pontapet postavljen na centralnoj kotorskoj pjaceti, žila kucavica vodene arterije ovog grada, koja opstaje vjekovima”.

“Ona izbija iz podzemlja vrela Škurde sa sjeverne strane, a u vezi je sa njeguškim ponorom i Gurdićem sa južne strane. Povezane su sve kotorske vode, a svakako je ovdje presudna voda, more, koje oplakuje grad sa zapadne strane, grleći ga, a katkad i pomamno udarajući o obalu nošeno snažnim udarima sjevernih i južnih vjetrova. Na nebu iznad Kotora karakteristična su velika atmosferska pražnjena, udari gromova, sjevanje munja, danonoćno izlivanje kiše, koja zna da pada sa rijetkim prekidima i po 40 dana. Odasvud voda, istorijski potvrđene brojne poplave, postanak vrela po čemu je izvedeno i jedno od imena grada u prošlosti- Katareo,  što znači vrela”, navodi, između ostalog Abramović.

Sa otvaranja izložbe Teku vode Karampane – klapa Bisernice Boke foto Radio Kotor

Izložbu je otvorila arhitektica Vlasta Mandić.

“Kotorska djeca minulih vremena, koja su odrasla na kotorskim pjacama, pompu Karampanu, nose u srcu i pamćenju. Na samu pomisao izviru slike djetinjstva. Malo ko od nas da se nije penjao po pompi, udarao po njenom batoču imalo vode ili ne, igrao dječije igre vatanja i žmurenja. Svojevremeno u gradu su se prepričavale dogodovštine- prepirke, svađe, pošalice lavandera, služavki, koje su se kao u pučkom teatru, svakodnevno odigravale oko Karampane. Ona je bila svojevrsni pučki parlament, gdje si mogao švogat, švacat, sve po spisku. Karampana je dans jedna željezna kulisa pored koje se sjedi u kafićima ili pored koje su u prolazu, par minuta, zadrže turisti, a da se o njenom istorijatu malo kaže”, navodi Mandić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je ženska klapa „Bisernice Boke“.

Zainteresovani izložbu “Teku vode Karampane”,  mogu pogledati do 1. septembra.

/T.V./

Najčitanije