20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Karnevalom, koncertima i DJ žurkama Budva najavljuje uzbudljivo ljeto 2022.

Kad budvanske ulice, pjacete i trgovi odjeknu muzikom i smijehom, kad proljećni dani počnu da dozivaju ljetnje u ritmu sambe i rumbe, kad mašta i kreativnost postanu izazov i nadmetanje, tada znajte da u Budvi počinje Međunarodni turistički karneval!

Već skoro dvije decenije veseli budvanski Feštađuni, sa puno entuzijazma i pozitivne energije pokreću svoj grad iz po malo uspavanog perioda i ulivaju mu novu energiju potrebnu za mjesece koji slijede, kada će dočekati hiljade turista, koji svoje godišnje odmore i najljepše trenutke povezuju sa imenom Budva!

Ovogodišnji Međunarodni turistički karneval održava se pod sloganom „Nek’ živi ljubav“ i počeće 29. aprila, kada će Feštađuni i njihovi prijatelji, Budvane i posjetioce najznačajnijeg turističkog centra u Crnoj Gori, pozvati na glavni događaj – karneval koji se sa nestrpljenjem očekuje tokom cijele godine.

Obilazak budvanskih, prije svega starogradskih porodica, ugostitelja i hotelijera koji pred veselu povorku iznose raznorazne đakonije – autentične primorske specijalitete, izazove, kao po pravilu, ogromno interesovanje turista koji se spontano pridružuju maskiranim mladićima i djevojkama čiji glavni zadatak je tog dana da pozovu na lijepo druženje u narednim veselim, karnevalskim danima. Ovaj događaj je nazvan „Abrum“ po izrazu „brumanje“ koji ribari koriste kad žele da ribu privuku bacanjem mamcem u vodu i već tradicionalno se povezuje isključivo sa budvanskim karnevalom.

Velika karnevalska povorka, koja je ujedno i centralni događaj, sa više hiljada učesnika iz zemalja regiona i Evrope, prošetaće, predvođena Gradskom muzikom Budve, magistralom od glavne gradske pošte do Trga slikara, u subotu, 30. aprila od 19 sati i 30 minuta. Svaka grupa ima svega nekoliko minuta da gledaocima duž „trase“ i oko glavne bine predstavi svoju masku, uz originalnu koreografiju i muziku. Nastup pojedinih grupa izaziva prave ovacije oduševljenih posjetilaca.

Dječiji karneval će biti održan u nedjelju, 1. maja, od 16 sati i 30 minuta, a polazna tačka je centralni gradski vrtić. Poput odraslih, i mališani će tog dana ispričati svoje priče i predstaviti svoj vrtić, školu ili jednostavno – veselu družinu.

Istog dana, u večernjim satima, nakon dvije godine, ponovo će se na glavnom gradskom trgu održati veliki prvomajski koncert. Refugee Jesus and Apostles, The Grupa, Tap 011 i Indira Forza ex Colonia pobrinuće se za sjajnu atmosferu!

KARNEVAL BD

Unutar Starog grada – na pjaceti kod kuće Čekrdekovića, platou ispred “Jadranske straže” i Trgu palmi tokom svih noći održavaće se karnevalske i DJ žurke. DJ Nikola Vemić, MC Smoke Mardeljano, Kristijan Molnar b2b After Affair, Jack Lupino, Stefan Anđušić, Stellarcompanion i mnogi drugi ovogodišnje karnevalske svečanosti će obojiti novim, modernim zvukom.

Poslednjeg dana prvomajskih svečanosti na trgu će nastupiti Gradski hor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ iz Kotora i Gradska muzika Budve. Orkestarski zvuci primorskih koračnica, ali i evergreen numera, na najljepši način će zaokružiti još jedno nezaboravno druženje u Budvi, o kojem će se, kao i mnogo godina do sada pričati dugo i lijepo!

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije