21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Katedrala je bila ispunjena djecom, radošću, smjehom, pjesmom, molitvom – stigao Sveti Nikola

Kotorsku katedralu Svetog Tripuna večeras je pohodio Sveti Nikola, zaštitnika djece, pomoraca, ribara, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, zatvorenika, trgovaca, putnika, koji je podjelio oko tristo poklon paketića, djeci koja su nestrpljivo iščekivala njegov dolazak i darove.

Katedrala je bila ispunjena djecom, radošću, smjehom, pjesmom i molitvom za sve žive i mrtve pomorce.

„Blagdan Svetog Nikole Biskupa se na poseban način poštuje u Kotoru. Iza ove proslave stoji velika tradicija pet kotorskih crkava Svetome Nikoli posvećenih, počevši koliko je nama danas poznato, od XIII stoljeća“ – kazao je  don Anton Belan.

Prema tradiciji mornari Bokeljske mornarice čuvali su oltar Svetoga Nikole, u Katedrali i sliku iz osamnaestog vijeka poznatog mletačkog slikara Pietra Antonia Novellia, koja je nekada krasila crkvu Svetog Nikole u Kotoru, a koja se nalazila na mjesto gdje je danas cafe bar „Cezare“. Zvono sa te crkve otkucava i danas sate sa Gradskog tornja i ono je iz 1602. godine.

Milostinja sakupljena na misi o blagdanu Svetog Nikole namijenjena je  za potrebe potresom pogođenih u susjednoj nam Albaniji.

U prigodnom programu nastupila su vjeroučenici, Dječji zbor kotorske katedrale i Mandolinski orkestar HGD-a “Tripo Tomas”.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Sva povjest grada Kotora i Boke pisana je na moru

Sveti Nikola u Kotoru 2019.

Sva povjest grada Kotora i Boke pisana je na moru, zato nema crkve koja nema sliku, oltar ili je posvećena Svetom Nikoli. Naš grad kroz povjest imao je pet crkava u čast Svetome Nikoli. Nije toliko imao ni grad Bari. Prije nego su Svečeve moći 1087. godine iz današnje Turske prenesene u italijanski Bari, taj grad je imao dvije crkve posvećene njemu i treću novu sadašnju baziliku Svetog Nikole, u kojoj od 1087. počivaju njegovi zemni ostaci.

Najčitanije