16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Katedrala u Kotoru čuva relikviju Svetog Valentina

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

Danas obilježavamo Svetog Valentina ili popularnije rečeno Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin bio je ljekar, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod hrišćana. Ipak je mučeničkom smrću preminuo 269. godine na Flaminijskoj cesti. Od 15. stoljeća. Valentina su počeli poštovati kao zaštitnika zaljubljenih parova.

„Relikvija Svetog Valnetina je od nekuda došla u Kotor i napravljen je relikvijar, koji prema stilskoj analizi pripada kotorskom zlatarstvu 16. stoljeća. Izrađen je od pozlaćenog srebra. Križ u kojem je relikvij Svetog Valentina nekada se nosio, postavljao se na vrh sprave u kojoj se polažu srebrni relikvijari antropomorfni u obliku ruku i nogu koje nosi Bokeljska mornarica u procesiji za dan Svetog Tripuna“ – kazao nam je don Anton Belan

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru foto Boka News

Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.

O komercijalizaciji Svetog Valentina don Anton Belan kaže:

Don Anton Belan
Don Anton Belan

„Kult Svetog Valentina meni nije poznat da je postojao u vrijeme Mletačke Republike. Ni u zadnje vrijeme nije postojao tako jaki kult ali sama prisutnost relikvijara govori da je bio u upotrebi na ovim prostorima, kada, gdje i u koje vrijeme nije nam poznato.

Danas je proslava Svetog Valentina komercijalizovana, prvo na zapadu pa sada sve više prodire i kod nas. Crkva je protiv takvog poštovanja relikvija ili svetaca“.

Izvor:M.M

Najčitanije