19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić predstavio investicioni potencijal Herceg Novog privrednicima iz Njemačke

Katić predstavio investicioni potencijal Herceg Novog privrednicima iz Njemačke

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i saradnici boravili su u Podgorici, gdje su Odboru njemačke privrede za istočnu Evropu predstavili grad, turistički i ekonomski potencijal, kao i mogućnosti investiranja u postojeće kapacitete i otvaranja novih privrednih sektora.

Predstavnici Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu upoznati su sa prednostima položaja Herceg Novog na tromeđi Crna Gora-Bosna i Hercegovina-Hrvatska, kao i potencijalom za daljim razvojem liječilišnog turizma u Herceg Novom i Igalu.

Katić je prisutne uputio i na činjenicu da Herceg Novi ima izrađenu mapu investicija sa 20 projekata, te istakao da je grad otvoren za saradnju i pružiće podršku svim kredibilnim investitorima. On je podsjetio njemačke privrednike i da se na teritoriji Herceg Novog realizuju neki od najvećih investicionih projekata u državi: Portonovi, Lazure, Monterose i Mrkovi.

Stav lokalne uprave je da Herceg Novi treba da se razvija kao Smart City i biznis sredinu koja će privući, između ostalog,  IT kompanije i njihova predstavništva.

-Vrijednost planiranih investicija u Herceg Novom, prema planskim dokumentima, iznosi preko dvije milijarde eura. Ovo otvara velike mogućnosti za direktne strane investicije i modele javno privatnog partnerstva, ali i za plasman finansijskih sredstava domaćim kompanijama, za investicije putem kredita i zajmova, kazao je Katić. On je poručio da će Herceg Novi pružiti maksimalnu podršku poslovanju njemačkih kompanija, transferu tehnologija i znanja, uz visok stepen zaštite životne sredine.

Susret sa njemačkim privrednicima bio je prilika za podsjećanje  da su tokom 70-ih i 80-ih godina u Herceg Novom njemački turisti prosječno ostvarivali 750.000-800.000 noćenja na godišnjem nivou, što je činilo 60% noćenja stranih gostiju. Tada je u našem gradu svake godine boravilo 75.000-80.000 gostiju iz Njemačke.

Katić je napomenuo da, iako taj broj danas nije ni približan broju gostiju iz prethodnih vremena, svjedoci smo da u poslednjih nekoliko godina značajno raste broj turista iz Njemačke. Tokom 2017. godine približno 5.000 njemačkih turista je ostvarilo oko 38.000 noćenja u Herceg Novom, a već sledeće godine taj broj je porastao za 2.2 puta, odnosno na više od 11.000 njemačkih turista sa preko 83.000 ostvarenih noćenja.

Najčitanije