17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Kineska delegacija u višednevnoj posjeti Tivtu, gradonačelnik uvjeren u berićetne poslovne odnose

 

Danas u Tivtu

Delegacija kineskih privrednika, predvođena predsjednikom Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yangom Jiarongom (Yang Jiarong) i generalnim sekretarom šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe), boravi u prvoj zvaničnoj vipednevnoj posjeti Tivtu.

Za goste iz Kine danas je u zgradi Opštine upriličena prezentacija grada domaćina i susret sa čelnicima Tivta predvođenim predsjednikom Opštine dr Sinišom Kusovcem, kao i lokalnim privrednicima. Delegaciji iz Kine te razvojne priojekte predstavili su i  predstavnici stranih investitora – kompanija ije stoje iza projekat Porto Montenegro, Luštica By i Qatari Diar, a gosti su potom imali priliku id a sami obuđu Porto i Lušticu.

“Otvorena je široka lepeza mogućnosti međusobne saradnje, ne samo u oblasti obrazovanja kakvu smo imali u prethodne tri godine, nego i u drugim segmentima privrede, poput turizma i tehnologije.Zajednički je zaključak da se trebaju konkretizovati projekti poslovne saradnje, a obostrano smo se složili da mali sa velikima, čini jednu predivnu stvar na tržištu.”- kazao je nakon susreta sa kineskom delegacijom, gradonačelnik Tivta Siniša Kusovac. On je istakao da predstoji i razmjena iskustava u domenu održivog razvoja i ekologije, jer su gosti iz Kine bili posebno impresionirani očuvanošću životne sredine i ljepotom prirode u Boki.

Inače, nakon posjete tivatskih čelnika Šanjagu, 2015. godine, Opština Tivat je sklopila pobratimske odnose sa jednom od najbogatijih oblasti u Šangaju – distriktom Jiading.Već treću godinu za redom organizuje se razmjena tivatskih srednjoškolaca i vršnjaka iz Šangaja, učenici iz Tivta svake godine učestvuju na kineskom „Ljetnjem kampu pobratimskih gradova“ koji se održava u Šangaju, a Fakultet za mediteranske poslovne studije iz Tivta povezao se sa Univerzitetom „Zhejiang Wanli“ iz kineskog grada Ningbo koji broji preko 20.000 studenata.

“Impresionirani smo Tivtom i smatramo da je ovaj grad biser Jadrana. Odavde nosimo prelijepe utiske, posebno o vašoj prirodi jer imate čisto, plavo more i plavo nebo, a to je nešto što se na žalost, u Kini više skoro ne može nigdje vidjeti. Nadam se da ćete biti svjensi koliko je to važno i da ćete u svojim razvojnim politikama uložiti napore i pažnju da se ta priroda sačuva. Imajući u vidu da unazad dvoje tri decenije, Tivat nije bio tako jak turistički centar kakav je danas, naročito smo impresionirani brzinom razvoja i snagom ove turističke destinacije.”- istakao je predsjednik Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yang Jiarong. On i njegove kolege domaćinima su preporučili da se fokusiraju  i na razvoj zdravstvenog turizma jer kako je kazao, Tivat i Boka nude obilje mogućnosti ljubiteljima zdravih stilova života i aktivnog odmora. Istakao je da privrednici Šangaja posebne mogućnosti za saradnju vide u realizaciji budućih infrastrukturnih projekata u Tivtu.

Sekretar Sekretarijata za turizuam i preuzetništvo Opštine Tivat Petar Vujović kazeo je da su neki lokalni privrednici već iskoristili priliku da uspostave konkretnu saradnju sa privrednicima iz šangajske oblasti, pa je tako tivatska kompanija “Kovinić” postigla sporazum o zastrupanju i distrubuiranju na crnogorskom tržištu građevinskih mašina jednog velikog proizvođača iz Kine.

Izvor:S.L

Najčitanije