13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Katić: Zupci da što prije postanu zajednički granični prelaz

Katic-i-Curic foto RTHN

Cilj Herceg Novog i Trebinja je da što prije GP Zupci bude integrisan u jedan, što bi doprinjelo smanjenju gužvi tokom turističke sezone. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić očekuju od nadležnih da ubrzaju proces kako bi do sezone imali objedinjen granični prelaz.

Kontaktirali smo nadležne državne organe u Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije da bi se čitav taj postupak ubrzao i konačno imali integrisani granični prelaz o kojem se već odavno priča. Potpisan je sporazum o integrisanim graničnim prelazima između BiH i CG i ostalo je da se GP Zupci integriše u jedan i tako ubrza promet na tom graničnom prelazu, kazao je za RTHN Katić.

Zubci
-Bržom kontrolom i pojednostavljenjem graničnih provjera, bržim i lakšim protokom robe, smanjuje se i vrijeme čekanja na graničnim prelazima. Koliko je neophodno njihovo integrisanje, po riječima Katića, potvrdila je i prošlogodišnja turistička sezona kada su zabilježeni veći prometi nego rekordne 2019.

Očekujemo brzu reakciju nadležnih i sa jedne i druge strane kako bi se taj GP integrisao i ubrzao promet. Kao gradonačelnici Trebinja i HN požurujemo nadležne državne organe da ubrzaju taj postupak. Već 10 godina je to aktuelno pitanje i pokrenuli smo priču da se to završi do ljetne sezone i mi smo optimisti. Ali to ne zavisi od nas, već od ministarstva unutrašnjih poslova BIH i CG, kazao je Katić.

Prema sporazumu koji je potpisan između Crne Gore i BiH a verifikovan u februaru 2020. godine, dvije države imaće četiri zajednička prelaza. U Crnoj Gori će, pored zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša koji je otvoren u oktobru 2020., biti i granični prelaz Šćepan Polje – Hum na putnom pravcu Plužine – Foča, dok će u BiH zajednički granični prelazi biti Zupci – Sitnica, na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi i Klobuk – Ilino Brdo na putnom pravcu Trebinje – Nikšić.

Izvor:RTHN

Najčitanije