22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kineski Sinopharm gradi fabriku vakcina u Zemunu

SAD vakcinacija – foto ilustracija Shutterstock

Građevinski radovi na izgradnji fabrike vakcina Sinopharm u Zemunu trebalo bi uskoro da počnu, najavio je predsjednik te beogradske opštine Gavrilo Kovačević i dodao da se u blizini ovog proizvodnog pogona očekuje razvoj industrijske zone Autoput što će dovesti do daljih investicija.

Kovačević je nedavno obišao lokaciju gdje će se graditi fabrika kineskih vakcina Sinopharm, koja se nalazi u okviru privredne zone Autoput u naselju Soko Salaš, i tom prilikom je rekao da će se pored fabrike za proizvodnju vakcina graditi i pogon za proizvodnju PCR testova, piše eKapija.

„Fabrika u kojoj će se prvo pakovati Sinopharm vakcina, a kasnije i proizvoditi, biće zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predviđen je i pogon za proizvodnju PCR testova. Planirana proizvodnja je dva miliona doza vakcine mesečno. Za fabriku koja će se graditi po sistemu „ključ u ruke“, srpska strana je obezbijedila zemljište, a biće obezbijeđena i infrastruktura. Ova kompletno greenfield investicija omogućiće proizvodnju znatnih količina kineske vakcine Sinopharm, koja će biti dovoljna ne samo za Srbiju, već i za region“, izjavio je predsjednik Gradske opštine Zemun.

Kovačević je tom prilikom istakao da se nakon realizacije ove investicije očekuje izgradnja novih fabrika u industrijskoj zoni uz auto-put koja će biti kompletno opremljena komunalnom infrastrukturom.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u okviru Plana detaljne regulacije za područje privredne zone Autoput opremanje lokacije povjerila je Institutu za puteve ad Beograd, kao najpovoljnijem ponuđaču.

Najčitanije