21 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava “Čitač” u ponedeljak, 2. avgusta na tivatskoj Ljetnjoj pozornici

Čitać/ foto; Dragana Udovičić

U ponedjeljak, 2. avgusta sa početkom u 21 čas na tivatskoj Ljetnjoj pozornici biće odigrana predstava “Čitač” Beogradskog dramskog pozorišta.

Roman njemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta poslijeratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u poslijeratnoj Njemačkoj. Knjiga je prevedena na trideset devet jezika, a po njoj je 2007/08. godine snimljen istoimeni američki film u režiji Stivena Daldrija, s Kejt Vinslet, koja je nagrađena Oskarom za najbolju glavnu žensku ulogu 2009. godine. Knjiga je prodata u tiražu od milion primjeraka u džepnom izdanju u SAD, a u nekim njemačkim pokrajinama je obavezna školska lektira u gimnazijama. Ovo je povratak Liješevićevim temama: odnosu odgovornosti i krivice u kolektivnoj i pojedinačnoj svijesti, prepoznavanju suštinskog zla u vremenu, ideologiji, društvu, čovjeku.

„Radnja se dešava deset, petnaest i dvadeset pet godina poslije Drugog svjetskog rata, kada su posljedice još žive, a zločinci su i dalje tu, preobraženi u mirne građane. Pitanje je kakav stav zauzeti prema nekome ko je počinio ratni zločin, gledati ga isključivo kroz prizmu grijeha ili u toj osobi koja je pored tebe potražiti i nešto drugo.” – Boris Liješević

Reditelj: Boris Liješević
Autor dramatizacije i dramaturgije: Fedor Šili
Scenograf: Janja Valjarević

Igraju: Hana Šmic: Mirjana Karanović
Mihael Berg: Marko Grebež
Otac, Sudija: Slobodan Ninković
Majka, Komšinica, Herta Grese, Irma Kunig: Jadranka Selec
Sofija, Ćerka – svedok na suđenju: Milica Zarić
Brat, Branilac, Vozač, Nadležni u gradskom saobraćajnom prevozu, Čuvar u zatvoru, Poštar: Ivan Tomić

 

 

Najčitanije