13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Klapa Luše apsolutne pobjednice u kategoriji ženskih klapa na 18. MFK Perast

U kategoriji ženskih klapa na 18. Međunarodnom festivalu klapa Perast prvo mjesto po ocjeni žirija i publike osvojila je klapa Luše iz Splita.

Drugo mjesto pripalo je kalpi Bellezza iz Tivta, treće se bile Uzorita iz Sukošana.

18. MFK Perast Bellezza Tivat drugo mjesto foto Boka News

U takmičarskom dijelu nastupile su klape Primorkinje, Castrum Vallis, Senjkinje, Bellezza, Uzorita, Luše.

18. MFK Perast – treče mjesto Uzorita Sukošan

Žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija – predsjednik, Zlata Marijanović, Mario Katavić, Jasminko Šetka, Vlado Begović, Marina Dulović, i Zorana Laković.

Prve takmičarske večeri u kategoriji Nove klapske pjesme nastupile su klape Castel Nuovo iz Herceg Novog, mješovita klapa Slavić iz Zagreba i ženska klapa Luše iz Splita. Takmičenje u ovoj kategoriji nastavlja se večeras kada će biti proglašeni pobjednici.

U revijalnom dijelu nastupila je klapa Contra.

Festival se nastavlja večeras takmičenjem muških klapa od 21 sat na Pjaci Svetog Nikole u Perastu. U kategoriji muške klape i nova klapska pjesma nastupiti će Mriža, Asa Voce, Libero, Valdibora, Štiglić, Zvizdan, Contra, Camerton, Uzorita.

Predstavljen festivalski almanah Lirica br. 7

U Muzeju grada Perasta u subotu je promovisan almanah Festivala klapa u Perastu Lirica br. 7. Tema ovogodišnjeg broja je Nova klapska pjesma od  XIV – XVII MFK Perast, u kojoj su predstavljene 33 nove klapske pjesme izvedene u tom periodu.

U ime odomaćina i organizatora posjetioce su pozdravili izvršni direktor MFK Perast Mikan Kovačević i predsjednica Tina Braić Ugrinić.

“Izdavanjem ovog almanaha želimo da vežemo ljubav prema klapskoj pjesmi unutar Međunarodnog festivala klapa. Pjesma i moć riječi potiču iz dvije različite sfere umjetnosti, ali itekako se prepliću i dopunjuju. Ko ne razumije riječ razumjeće muziku, ko ne čuje muziku čuće riječ, na taj način učiće sebe onom drugom, manje bliskom. Tema ovogodišnje Lirice je Nova klapska pjesma, autora, urednika i izvršnog direktora festival Mikana Kovačevića. On je ovim prikazom objedinio i sačuvao 33 nove klapske pjesme, izvedene od XIV. do XVII festivala klapa i uz brojne fotografije i podatke o klapama predstavio zapise o festivalima na kojima su premijerno izvedene”, kazala je Brajić Ugrinić.

Jednom izvedene ove pjesme ulaze u našu web biblioteku kao Bokeljske pjesme, kojih imamo već preko 350. na taj način partiture su dostupne klapskim stavraocima i izvođačima, kazao je Kovačević.

O Lirici i Festivalu klapa Perast, kao inastituciji koja čuva klapsku pjesmu u Crnoj Gori, te doprinosi njenom razvoju kroz nove dječije klape govorili su kompozitor Mario Katavić, etno muzikolog Zlata Marijanović i umjetnički direktor Jasminko Šetka.

U muzičkom djelu programa nastupili su dječija klapa Primorkinje iz Budve i omladinska klapa Štiglići iz Podgorice..

Najčitanije