7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Klimatski aktivisti vezali se na strojeve i blokirali rad luke u Australiji

Foto: Facebook Blockade Australia

Dvije klimatske aktivistkinje u Australiji popele su se u utorak, 16. studenog, na goleme strojeve u australskoj luci Newcastle, zaustavivši operacije u ovoj najprometnijoj luci za izvoz ugljena na svijetu, piše Splash247.

Sudjelujući u prosvjedima koje je organizirala skupina aktivista Blockade Australia, vezale su se na stroj za utovar u luci.

Zianna i Hannah zatvorile su luku za izvoz ugljena u Newcastleu. Spustile su se pomoću užeta sa strojeva za rukovanje ugljenom. Luka ne može nastaviti s radom dok ih policija ne ukloni, rekli su iz skupine. Ovo je deseti uzastopni dan prekida rada luke u Newcastleu i njene željezničke infrastrukture.

Policija je pozvana da ukloni aktiviste. U međuvremenu, dva druga prosvjednika Blockade Australia izvela su slične akcije u lukama te su uspjeli isključiti opremu i također se privezati za strojeve u luci.

Prosvjedi su poremetili rad u luci i okolnoj željezničkoj infrastrukturi u posljednja dva tjedna, zbog čega je policija ondje rasporedila snage kako bi se suzbile ove vratolomije.

S obzirom na potpuni bezobrazluk i očito kršenje zakona, klimatski aktivisti ovakvim akcijama rade više štete nego koristi u postizanju ciljeva za koje se navodno zalažu. Remećenjem lučkih operacija i sličnim potezima, koje smo nedavno imali prilike vidjeti i u Hrvatskoj kada je Greenpeace vandalizirao LNG terminal u Omišlju, klimatski aktivisti ne ostavljaju prostora za razgovor. S obzirom da ne nude realna rješenja i konkretne planove za rješavanje klimatskih problema, izgleda da je ovim (uglavnom) mladim ljudima bitnija medijska pažnja nego stvarna borba protiv klimatskih promjena, o kojima toliko vole pričati.

Najčitanije