15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjiga se i dalje čita među mladima, pokazuje iskustvo “Trampe knjiga” u Kotoru

Trampimo knjigu

Stvorili bazu za malu biblioteku Omladinskoga kluba



Trodnevna akcija razmjene knjiga u Omladinskom klubu Kotor okupila je svakog popodneva od 28. februara do 1. marta brojne ljubitelje čitanja, koji su trampili svoje knjige za one koje su donijeli drugi. Ideja je potekla iz redovnog programa “Velika trampa” Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a koliko je korisna i lijepa pokazuje zadovoljstvo čitalaca-čitateljki, kao i utisci organizatora, koji su uz podršku Gradske biblioteke sada dobili još veći broj knjiga. One će svoje mjesto naći na policama Kluba.

Trampimo knjigu

-Mladi stalno dolaze, razmjenjuju naslove, kako sa doniranim knjigama Gradske biblioteke, tako I sa onima koje donose drugi. Jedna djevojka nam je donirala cijelu zbirku školske lektire, te su ovi dani trampe pokazali su da su mladi, čak i djeca, veoma zainteresovani za čitanje, što nas izuzetno raduje. Poslenice Biblioteke su nam velika podrška, zahvaljući njima upotpunili smo prostor i doveli mlade. Donijele su sjajne naslove, prilagođene mladima, a kroz razmjenu smo dobili još više knjiga. Ima ih za svačiji ukus. Cilj nam je da promovišemo čitanje i da aktiviramo mlade u tom smislu, jer se digitalna tehnologija koristi sve više i onda- hajde da se vratimo čitanju u “papirnoj formi”, kaže Neđeljka Radonjić, administratorka Omladinskog kluba Kotor, sa kojom su tokom trodnevne “trampe” sarađivali aktivisti Božo Gunjajević i Barbara Janjalija.

Među popularnim su i djela Agate Kristi i Petra II Petrovića Njegoša

-Ljubitelji/ke čitanja bili su voljni da ostave ovdje višak knjiga, a da preuzmu one koje ih baš interesuju, znajući da će doći neki drugi ljubitelji knjige kojima će ti naslovi nešto značiti. Iako o knjizi ne treba suditi po koricama, posjetioci su se, osim dizajna naslovnice, držali i poznatih imena, kao što je Petar Drugi Petrović Njegoš, čija su djela i dalje jako popularna među mladima. Takođe, jako su traženi romani Agate Kristi, beletristika iz žanra “romantičnih komedija” i slično, kaže Radonjić.

Trampimo knjigu – Interesovanje mladih za knjigu i dalje aktuelno

Knjige koje su ostale netrampljene ostaće u “čitalačkom kutku” Omladinskog kluba, gdje će mladi imati priliku da razmjenjuju mišljenja i utiske o pročitanom štivu.

-Imamo ideju da pravimo književne večeri, da okupimo mlade i  kroz  slobodne razgovore da ih motivišemo za čitanje. Uzeli bismo neku knjigu sa polica Kluba, iz nje bismo izvukli nešto što nam je interesantno i to bismo podijelili sa drugima. Želimo da što više knjiga podijelimo i da mlade vratimo čitanju, poručuje Radonjić, a poslenice Gradske biblioteke i čitaonice Kotor dodaju da će uvijek podržati akcije koje promovišu kulturu čitanja kod mladih.

-Donirali smo 70-ak aktuelnih naslova iz našeg fonda duplikata. Nadamo se da će Omladinski klub nastaviti sa različitim aktivnostima i programima I da će privući naše mlade sugrađane i oživjeti ovo mjesto, poručuje Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica.

 /M.D.P./

Najčitanije