26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižar So predlaže za čitanje

Knjižara So

U saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So, predlažemo popularne naslove, manirom za svakog po nešto. Počinjemo pravom iliti lijepom književnošću iz pera nobelovca, a završavamo poučnom knjigom za najmlađe.

Povijest o opsadi Lisabona roman je prosljavljenog portugalskog pisca Žozea Saramaga. Glavni junak shvata da se podaci iz prošlosti mogu promijeniti kao što se može promijeniti i njegov dotad monoton samački život. Raimundo Silva, sredovječni neženja, iskusan je korektor koji godinama marljivo obavlja svoj posao, sve dok iznenada ne odluči da u jednu istorijsku hroniku koju koriguje namjerno umetne riječ „ne“, što mijenja istorijsko tumačenje oslobađanja Lisabona u XII vijeku, progona Mavara i osnivanja Portugalije. Povijest o opsadi Lisabona hipnotička je priča ali i blistvav vodič kroz istoriju. Izdavač je Laguna.

Beograde dobro jutro 1. i 2. dio predstavljaju izbor tekstova iz istoimene radio emisije Duška Radovića. Knjige obuhvataju period od jula 1975. do novembra 1976. kada je Radović oko pet stotina puta uživo pozdravio Beograd, svakog jutra od 7 časova i 15 minuta. Ovoj vrsti pisanja teško je i vjerovatno nepotrebno određivati ime i rod. Autor bi najradije i emisiju i knjigu smatrao skromnim doprinosom beogradskom usmenom predanju. Duhovite misli iz ovih knjiga su i danas skoro svakodnevno citirane što u djelima raznih autora, što u svakodnevnom, neobaveznom razgovoru. Izdavač  je Laguna.

Imam trideset godina i tako izgledam roman je autorke Amabile Đusti. Karlota ima skoro 30 godina i hronična je luzerka. Visoka je samo metar i 60 kad obuje cipele sa visokim potpeticama, ima otkačenu porodicu i nema momka. I to nije sve; upravo je dobila otkaz zato što nema dlake na jeziku. Da bi sastavila kraj s krajem, mora da izda jednu sobu. Njen podstanar Luka je upadljivo lijep, piše romane i izuzetno je simpatičan. Ima, međutim i mnogo mana; neuredan je, ne gasi cigaretu i što je najgore, svake noći dovodi drugu djevojku. Iako to nikad ne bi priznala Karlota se polako zaljubljuje u tog zavodnika. Izdavač je Laguna.

Slatke priče Slađane Jelić knjiga je koja će nam otkriti tajne hedonističke gladi i dati odgovor na pitanje kako pomiriti potrebu za hranom i žudnju za ishranom. Ovo je prije svega edukativna, ali i vrlo zabavna knjiga. Naučna utemeljenost njena je najvažnija odlika, a ono što je čini slatkom jeste duhovti način na koji su predstavljena savremena znanja iz psihologije i medicine. Ovo je knjiga koja će nas iznenaditi najnovijim otkrićima o prejedanju, magiji slatkiša, ali će nam i pomoći da razvijemo kulturu ishrane. Izdavač je Laguna.

Moć kreativnosti knjiga je Džone Lerer iz oblasti popularne psihologije. Autorka tvrdi da kreativnost nije dar koji posjeduju samo odabrani. To je pojam koji obuhvata raznovrsne i različite umne procese koje svi možemo naučiti. Neki kreativni postupci nam bolje idu dok pijemo espreso u punom kafiću, dok su za druge potrebne dugačke šetnje u tihom parku. Autorka nam pomaže da prilagodimo naše kreativne strategije zadatku koji je pred nama. Iz ove zanimljive knjige saznaćemo kakve su bile stvaralačke navike Boba Dilana i kakve su stimulanse koristili čuveni pjesnici. Izdavač je Laguna.

Ovo nije knjiga o matišu autorke Ane Belton neobična je i izuzetno zanimljiva matematička crtanka. Ona ima za cilj da mlađim čitaocima pokaže kako su umjenost i matematika nerazdvoji. Beltonova nas uvodi u čarobni svijet obrazaca, simetrija i oblika. Čitaoce će ponukati da crtaju savršene krugove i trouglove, da prave spirale i super mandale. Bez obzira da li imamo urođeni talenat za matematiku ili samo obožavamo da crtamo, ova će biti savršen grafički vodič od matematike do slikarstva. Velika je vjerovatnoća da će, zahvaljujući ovoj knjizi, matematiku zavoljeti i oni koji joj baš i nisu skloni. Izdavač je Laguna.

U zanimljivoj i poučnoj knjizi za djecu U poseti zubaru autorke Nikolete Novak upoznaćemo se sa Nađom i Vukom. Oni su brat i sestra. Jednog sasvim običnog popodneva začuo se glasan uzvik iz kuhinje. Mamu je jako zabolio zub. Djeca je nagovaraju da odmah krene kod zubara, ali se mama, krijući strah, pravda zauzetošću i obavezama. Djeca se, međutim, ne daju lako zavarati. Na kraju mama pristaje ali pod uslovom da Nađa i Vuk idu zajedno sa njom. Popravljajući mamin zub, zubarka uči djecu mnogim korisnim stvarima vezanim za zube i njihovoj higijeni. Izdavač je Pčelica.

Najčitanije