7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So predlaže za čitanje

Knjižara So Herceg - Novi
Knjižara So Herceg – Novi

U saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, svakog petka skrećemo pažnju kako na one najčitanije, tako i na one vrijedne, interesantne i neobične knjige…

Preporuke za čitanje naredne sedmice.

Teorija svega knjiga je u kojoj Džejn Hoking sa puno topline, iskrenosti i poštovanja govori o svom bivšem suprugu, slavnom astrofizičaru Stivenu Hokingu čiji je blistavi um promijenio naš svijet. Šezdesetih godina prošlog vijeka, Stiven se tokom studija na Kembridžu zaljubljuje u studentkinju Džejn. Posvećen ljubavi i nauci nije ni slutio da će ga zadesiti bolest zbog koje će biti osuđen na doživotnu bitku za opstanak. Džejn nesebično odlučuje da ostane pored njega, a ljubav i bezuslovna podrška uliće im hrabrost da zasnuju porodicu. Kroz brojne nesuglasice, ali i iskrenu privrženost, njih dvoje prkosili su preprekama i zajedno ostvarili više nego što su mogli da sanjaju. Izdavač je Vulkan.

Gilgameš je drevni sumersko-vavilonski ep, nastao prije oko 4000 godina. Prethodi mnogim mitovima i legendama starih naroda, a u jednom od ključnih poglavlja govori o opštem potopu. Gilgameš, čovjek bola i radosti, najveći je junak svog vremena, koji neće da prihvati smrt. On želi da ljude učini besmrtnim, i odlazi u podzemni svijet da pronađe umrlog prijatelja Enkidua. Ova je knjiga o tragičnoj ljudskoj sudbini. Svojom čudesnom poetikom stoji uz rame s najvećim djelima svjetske književnosti. Izdavač je Lom.

Ja sam Malala je svjetski bestseler koji nam donosi ispovijest djevojčice koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo na obrazovanje. Igrom slučaja preživjela je, a zahvaljujući požrtvovanosti pakistanskih i britanskih ljekara uspjela je da se oporavi. U ovoj knjizi ispričana je dramatična priča o dolasku talibana u njen rodni kraj, njihove riješenosti da pozatvaraju škole za djevojčice i da pobiju nastavnike. Malalina autobiografija upečatljivo je svjedočanstvo o otporu umjerene pakistanske muslimanske zajednice tom teroru, u kojem je ova djevojčica odigrala važnu ulogu govoreći čak i u Ujedinjenim nacijama. Izdavač je Evro-Đunti.

Osnovna poruka i svjedočanstvo Leonida Rešetnjikova, autora knjige Vratiti se Rusiji, temelji se na Hristovim riječima: ’Pokajte se jer se približilo Carstvo nebesko’. Taj jedini izlaz iz svih bezizlaza velike Rusije, prošavši kroz ’ćorsokake beznađa’ među kojima je najdublje bespuće bila boljševička revolucija, predstavlja izlaz za sve zemaljske narode i sveukupno čovječanstvo. Rešetnjikov sugeriše da put ka ozdravljenju nacije vodi jedino preko pokajanja koje je osnovna svojstvena crta Pravoslavne civilizacije. Izdavač je Evro-Đunti.

Gledanje u sunce Irvina D. Jaloma knjiga je o susretu sa smrću. Strah od smrti je zajednički svim ljudskim bićima. Čitalac nalazi se ono što je u prevazilaženju tog straha autor naučio iz sopstvenog iskustva i rada sa pacijentima. Ovo djelo pomoći će mnogima da pogledaju strahu u lice. Gledanje u sunce trebalo bi da pročita svako ko promišlja o svom životu i životu onih koje voli. Izdavač je Psihopolis.

Istorija na dlanu iz pera grupe autora je knjiga koja predstavlja hronologiju najvažnijih događaja od praistorije do danas. Precizni i sažeti podaci o dešavanjima na području na kojem se tokom vremena uobličavala naša moderna država, kao i osvrt na ono što se istovremeno dešavalo u svijetu, omogućavaju čitaocu cjelovit pogled na svaku epohu i dublje razumijevanje načina na koji su pojedini događaji i znamenite istorijske ličnosti uticali na razvoj društva. Izdavač je Kreativni centar.

Tajanstveni zamak Dejvida Glavera knjiga je iz serijala Matematička potraga. Suočimo se sa matematičkom misterijom koja sadrži oblike, mjere i vrijeme. Neko je provalio u zamak, a čitalac treba da razriješi misteriju. Međutim, ako se uputstva ne prate pažljivo zlikovci mogu vrlo lako pobjeći. Za putovanje kroz ovakve avanturističke priče neophodne su matematičke vještine. Oni koji ih posjeduju upustiće se u nezaboravnu avanturu, uhvatiti lukave lopove i postati heroji. Izdavač je Vulkan.

Najčitanije