16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Knjižara So – Predlaže za čitanje

Nikola Malović
Nikola Malović

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje naredne sedmice, rubrike koju u saradnji sa hercegnovskom Knjižarom So tradicionalno njeguje Svijet kulture, donosimo koji su to naslovi trenutni hitovi, ili po nečem važni, manirom za svakog po nešto.

Rupert Tomson nam u svjetskom bestseleru Iskra u tami otkriva šta se dešava kad se isprepletu misterija i ljubav. Firenca 1691. godine. Grad u kojem je sve zabranjeno i gdje je sve moguće. Znanje je privilegija odabranih koji ga lukavo čuvaju za sebe, a umjetnost, seks i moć – opsesije su kao i uvijek. Gaetano Cumo, modeličar koji pravi umjetnička djela od voska, suočen je sa ozbiljnim optužbama zbog kojih mora da bježi iz rodne Sirakuze, prvo u Palermo, a zatim u Napulj. Kada mu Kozimo Mediči naruči najzahtjevniji projekat do sada Gaetanov put će se ukrstiti sa putem mlade Faustine, čija je tajna još šokantnija od njegove. Izdavač je Vulkan.

Roman Alahove kćeri je pustolovina po pustinjama preislamske Arabije satkana od mnoštva suncem obasjanih blještavih slika na kojima se smjenjuju idoli i rituali. Stranice ove vanserijske knjige zrače i bojama hrišćanske Vizantije u čijem se prestonom gradu obreo jedan arapski pjesnik i ljubavnik u potrazi za caricom Teodorom. Stavljajući u središte romana proroka Muhameda, njegov život i borbu, islamsku tradiciju i predanja, autor Nedim Gusel traga za suštinom i protivrečnostima religioznosti, pri čemu maestralno uspostavlja vezu između individualnog i opšteg – od preislamskih vremena, preko razdoblja Prvog svjetskog rata do današnjice. Alahove kćeri je originalno, neobično i uzbudljivo ispričana povijest islamske religije. Izdavač je Geopoetika.

Iskra u tami
Iskra u tami

Devojka koju si voleo Aleksandre Tori intrigantan je roman o svijetu veb-pornografije. U novom svijetu u koji je zaronila Dijana već 3 godine nije osjetila ničiji dodir. Ne vezuje se za klijente dok skida odjeću, stoji pred kamerom i glumi dok oni troše sate i hiljade dolara da bi posmatrali njeno nago tijelo. Njihove tajne strogo čuva, a suma na njenom bankovnom računu raste vrtoglavom brzinom. A onda je jednog dana čula vijest o nestanku djevojčice Eni koja je uzburkala javnost ali i Dijanin svakodnevni život jer otmica podsjeća na fantazije jednog od njenih klijenata. Izdavač je Vulkan.

Za starije od 16 godina izuzetno je uzbudljiva i zanimljiva knjiga za mlade. Glavna junakinja, Dulse, prava je tinejdžerka: nosi džins, voli da ide u bioskop i diskoteke, da kupuje odjeću. Ima dobre ocjene, mnogo čita i pokušava da napiše roman. Preko Fejsbuka upoznaje se sa Edijem, koji je znatno stariji, i zaljubljuje se u njega. Upušta se u odnos ne razmišljajući o posljedicama. Edi zna da će mu ta zaljubljena djevojka donijeti probleme, ali ga opasnost istovremeno i privlači. Ni prijatelji, ni njihove porodice nisu ravnodušni prema onome što se dešava. Za starije od 16 godina zasigurno je blisko štivo svim vršnjacima glavne junakinje. Izdavač je Kreativni centar.

Devojka koju si voleo
Devojka koju si voleo

Knjiga Šta sam video i proživeo Arčibalda Rajsa potresno je svjedočanstvo o stradanju srpskog naroda i vojske te o zvjerstvima počinjenim nad Srbima u Prvom svjetskom ratu. Sam autor ističe da je jedan od glavnih zadataka ovog značajnog djela da prikaže čitaocima kakav je bio duh onih koji su stvorili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Žrtvujući se za ovaj veliki cilj tražili su samo jednu stvar: da oni koji se koriste njihovim žrtvama budu njih dostojni i da dovrše započeto djelo koje su počeli u patnji i u krvi. Za tu ujedinjenu zemlju pali su mnogi, u Mačvi, na Dunavu, u Albaniji, na ostrvu Vidu, u očajnim makedonskim planinama, u Africi, u Rusiji, na bosanskim vješalima i mnogim drugim mjestima. Izdavač je Itaka.

Knjiga o viteškom redu Ramona Ljulja jedinstveno je djelo napisano prije više od 700 godina, s ogromnim uspjehom u 15. vijeku. Ko želi da stupi u viteški red mora prije svega da razmišlja o plemenitom načelu viteštva. Takođe je potrebno da plemenitost u njegovom srcu i pravilan odgoj budu saglasni sa tim načelom. Ovo je jedini prevod na srpski jezik sa starokatalonskog. Izdavač je Magelan Pres.

Knjiga o viteskom redu
Knjiga o viteskom redu

Medin prvi rečnik bogato je ilustrovana knjiga namijenjena najmlađima. Ona će im pomoći u razvoju rječnika i formiranju prvih pojmova. Svaki pojam predstavljen je jasnom i privlačnom ilustracijom. Medin prvi rečnik obuhvata 15 tema, sa više od 200 pažljivo izabranih riječi koje su povezane sa svakodnevnim djetetovim iskustvom. Sa medom će najmlađi doručkovati, srediti sobu, igrati se u parku, otići na plažu, provesti dan u vrtiću, proslaviti rođendan i još mnogo toga. I što je najvažnije – naučiti nove riječi Izdavač je Kreativni centar.

Najčitanije