23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ko ima veću moć: država ili vlasnik kompanije Vektra Boka ?

sa pressa

Iako je Savjet za privatizaciju na čijem je čelu premijer Duško Marković upozorio mendžment Vektra Boke da ne može izdvojiti hotel Plaža u novoosnovanu firmu , kako bi je nesmetano prodali, odbor direktora te kompanije na čelu sa Draganom Brkovićem ponovo je zakazao skupštinu akcionara za 6.decembar, sa istom tačkom dnevnog reda. Advokati radnika Jovan Pejović i Ranko Martinović  , na današnjoj konferenciji ua novinare poručili da će se na ovom primjeru pokazati da li je jača Vlada Crne Gore ili organizovani kriminal.

Menadžment Vektra Boke do sada je prodao ogromnu imovinu te firme, a od šest milona eura  stečenih na taj način  pet  je otišlo na račune drugih Brkovićevih firmi kao pozajmice , koje tvrde advokati bivših radnika Vektra Boke nikada neće biti vraćene . Najnoviji pokušaj da se hotel Plaža izdvoji iz imovine Vektra Boke i proda na isti način , osujetio je Savjet za privatizaciju  na čelu sa premijerom DuškomMarkovićem koji je  poslao dopis menadžmentu Vektra Boke u kome sejasno navodi da se imovina te kompanije ne može prodavati nitiizdvajati bez saglasnosti savjeta za privatizaciju.Radnike je ta informacija umirila i obradovala, ali na kratko.Samo nakon nekoliko dana zakazana je nova Skupština akcionara sa istom tačkom dnevnog reda.

Hotel Plaža foto S. Kosić

“Upornost sa kojom Brković sprovodi nezakonje mora da zabrine svakog građanina, jer  samim tim  što je zakazao vanrednu sjednicu pokazuje da ima moć. Da li se može govoriti da se jedan čovjek uzdigao iznad države. Ja mislim da nije, i mislim da se ovakvom ponašanju mora jednom stati na put”, kazao je Martinović. On je ustvrdio I da  su i prethodne prodaje imovine bile nezakonite i da je JP  Morsko dobro uspjelo da poništi knjiženje prodate imovine u zoni morskog dobra na nove vlasnike.

Pravni zastupnik bivših radnika Jovan Pejović kaže da Brković ima podršku predsjednika privrednog suda Blaža Jovanića

“On se oglašava, često, neprincipijelno i pristrasno. Pojavljuje se u  ulogama bivšeg stečajnog sudije AD Vektra Boka, predsjednika  Privrednog suda i u ulozi izvršnog sudije, kada treba zaustaviti  dospjela izvršenja radnika i Opštine Herceg Novi.

Neprincipijelnost se ogleda u tome što ne da Opštini Herceg Novi i  radnicima da naplate svoja potraživanja u rokovima iz Plana  reorganizacije”, istakao je Pejović.

Ukoliko Dragan Brković kao većinski vlasnik  ostvari svoj naum 6.decembra, to će prema riječima Pejovića biti poraz pravne države.

Vektra boka duguje radnicima plate , doprinose  za nekoliko godina , a mnogi zbog toga  ne mogu ostvariti pravo na penziju.Predstavnica radnika Maja Pajović kazala je da im jedino preostaje da se vrate na ulicu i radikalizuju proteste.

/S.Kosić/

Izvor:S.Kosić

Najčitanije