16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor bilježi osjetan rast prometa – za devet mjeseci 30 odsto više putnika

Luka kotor foto Boka News

Za prvih devet mjeseci ove godine preduzeće  »Luka Kotor« A.D. je postigla izuzetne rezultate u pružanju usluga u međunarodnom pomorskom saobraćaju.

U ovom periodu u luku je uplovilo 366 brodova na kružnim turističkim putivanjima sa ukupno 469.171 putnikom. Navedeno je to u Informaciji o rezultatima ljetnje turističke sezone a koju je u četvrtak razmotrila Vlada.

Ukupan broj jahti u Lucu Kotor za ovaj period iznosio je 1.504 plovila sa prometom od 8.369 putnika. U odnosu na devet mjeseci prethodne godine kada je u Kotor uplovilo 316 brodova sa 359.499 putnika, ove godine povećan je broj dolazaka kruzera za 15,66% , dok rast u broju putnika sa brodova koji su posjetili Kotor iznosi čak 30,51%.

Istovremeno, za 10,69% je smanjen broj dolazaka jahti, ali je sa njima ove godine ipak došlo 12,92% više putnika nego u uporednom period lani.

Inače, u Lučkoj kapetaniji Kotor koja sa ispostavama u Tivtu i Zelenici pokriva akvatorijum cijelog zaliva, ove godine je za deset mjeseci izdato ukupno 3.936 vinjeta koje kao potvrdu da s  platile taksu za plovidbu teritorijalnim morem Crne Gore, dobijaju strane jahte prilikom prelaska državne granice.

Izvor:S.L.

Najčitanije