9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ko su “Zvijezde turizma BiH” za 2022. godinu?

Sveti Nikola podjelio darove
Vjetrenica – Photo: Boka News

Privredna komora Federacije BiH dodijelila je nagrade “Zvijezda turizma BiH” najboljim predstavnicima turističke industrije čija su dostignuća i rezultati pomogli u razvoju ovog sektora u zemlji.

Prateći trendove koje postavlja UN-ova Svjetska turistička organizacija (UNWTO), kroz promociju novih trendova u turizmu i podršku prema onima koji odgovorno, održivo i aktivno rade na razvoju turizma, izbor za “Zvijezdu turizma BiH” prepoznaje i nagrađuje djelovanje predstavnika industrije čija dostignuća služe kao inspiracija za konkurentan i održiv razvoj turizma na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

To je potvrdio i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirko Šantić koji je kazao da je u devet kategorija odluku donio žiri, dok je 10. kategorija ustvari glas javnosti.

– Ove nagrade su promocija naše zemlje kao turističke destinacije, a kompanije koje su dobitnici ovu nagradu će moći iskoristiti za unaprijeđenje poslovanja. Raduje nas da se turizam u BiH u 2022. godini oporavio, a sada nam je cilj da svi koji radimo u ovom polju, imamo turizam tokom cijele godine. Turizam također mora biti, ne samo u centrima, već u cijeloj BiH i ruralnim područjima – kazao je Šantić.

Dobitnici nagrada po kategorijama:


– Hotelski smještaj: Liječilište Reumal Fojnica

– Tradicionalni smještaj: Kraljevsko selo Kotromanićevo Doboj
– Turistička organizacija: Turistička organizacija Grada Istočno Sarajevo
– Receptivna turistička organizacija: Sarajevo Card Sarajevo
– Pružatelj jedinstvenog bh. iskustva: Continental Livno
– Gastro turizam: Ćevabdžinica Hari Travnik
– Promotivna kampanja destinacije: knjiga “Putovanje kroz BiH” autora Zorana Matića
– Turistička atrakcija: Špilja Vjetrenica
– Turistička manifestacija: Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu
– Glas javnosti: Zašto BiH može biti broj 1 destinacija na svijetu – Robert Dacašin

U obraćanju prisutnima Dacašin je kazao da je sretan što je dobitnik jedne ovako vrijedne nagrade turizma u BiH.

– Hvala vam na podršci i što svi zajedno radimo na ovome. Bio sam u skoro 90 zemalja svijeta, koliko god sam puta želio živjeti u BiH, sve više mi se ovdje ostaje i više cijenim stvari ovdje. I u narednim godinama dat ću sve od sebe da promovišem ove lijepe stvari, a svi mi ovdje radimo na tome i hvala vam – kazao je Dacašin koji je prikazao ljepote Bosne i Hercegovine.

Menadžerica nagrađene ćevabdžinice Hari Travnik Iman Hadžić je kazala da je porodična tradicija u trajanju više od 30 godina rezultirala globalnim uspjehom.

– Kvalitet, požrtvovanost i ljubav su naš recept djelovanja. Najveći dijelom zaslužan za ono što je “Hari from Travnik” danas, je nenadmašivi Harijev kolektiv – kazala je Hadžić.

Ove godine se na posebnu digitalnu platformu koja je kreirana isključivo za ovaj projekt, za nagradu “Zvijezda turizma BiH” prijavilo 80 kandidata u 10 kategorija.

Izvor:klix.ba

Najčitanije