21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Svi stubovi za žičaru Kotor – Lovćen biće monitrani do kraja januara

Žičara Kotor – Lovćen

Radovi na izgradnji žičare Kotor – Lovćen teku predviđenom dinamikom. Do kraja godine će biti završena betonska postolja. Čelični stubovi su izrađeni i dopremljeni i njihova montaža je već počela. Svi stubovi će, zavisno od vremenskih prilika, biti montirani do kraja januara, saopštio je Pobjedi potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević.

Kamen temeljac buduće žičare Kotor – Lovćen je položen 13. jula ove godine.

– Ugovor o koncesiji na 30 godina između Vlade Crne Gore i konzorcijuma Leitner-Novi Volvox je potpisan decembra 2021. godine. Radovi su počeli u julu ove godine i planirano je da se završe za godinu. Investitor, konzorcijum Leitner-Novi Volvox, ulaže preko 20 mil EUR u izgradnju žičare koja će imati 40 gondola, a imaće kapacitet za prevoz 1.200 putnika za 11 minuta od početne tačke, Dub 65 metara nadmorske visine (Kotor), do krajnje stanice Kuk 1.350 metara nadmorske visine (Cetinje) – kazao je Ševaljević.

Prema njegovim riječima, država je, po ugovoru, dužna da izgradi pristupni put i parking sa kotorske strane i radovi su u toku, a za tu namjenu je Uprava javnih radova u budžetu za 2023. godinu predvidjela 3,1 mil EUR. Sa cetinjske strane, Uprava javnih radova treba da izgradi parking, te je za tu namjenu budžetom za narednu godinu opredijelila dva miliona eura.

– Radi se o vrlo značajnom projektu, koji će predstavljati dodatnu turističku ponudu, uticaće na produženje sezone i na atraktivan način povezati Kotor, grad pod zaštitom Uneska i prijestonicu Cetinje – podsjetio je Ševaljević.

Žičara će biti duga oko 3.900 metara. Prema projektu imaće 19 stubova i dvije stanice. Opremu će proizvesti kompanija Leitner koja je osnovana 1888, a prvu žičaru izgradila je 1908. godine.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije