10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kod Gacka pronađeni ostaci crkve koju je sagradila Jelena Lazarević

crkva cernica gacko

Područje Hercegovine je pravi izazov za arheologe. Ovih dana stručnjaci Muzeja Hercegovine nastavili su iskopavanja na lokalitetu Cernica kod Gacka. Tu su pronađeni ostaci jedne od crkava koje je u ovom kraju sagradila Jelena Lazarević, kćerka Svetog kneza Lazara i kneginje Milice.

Iskopavanja u Cernici počeli su mještani 2013. godine , a od 2018. Muzej Hercegovine u saradnji sa Biološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu obavlja istraživanja ovog značajnog nalazišta.
Arheološki nalazi govore da je riječ o srednjovjekovnoj crkvi s kraj 14. i početka 15. vijeka.

– Ova srednjovjekovna crkva na kojoj se sada nalazimo je obnovljena u 16. vijeku jer imamo dijelove srednjovjekovnih nadgrobnh spomenika stećaka i pored tih dijelova uočava se kamen koji je iz prethodnih građevina korišten. Ustanovili smo i da je prizidana grobnica, gdje je sahranjen knez Nikola Rasković, iz 1453.  – kaže Ivana Grujić, kustos arheolog.

Tokom iskopavanja srednjovjekovne crkve, arheolozi su pronašli i mnogo artefakata koji upućuju na period iz 12. vijeka, što ukazuje da je ispod ove crkve bila još starija sakralna građevina.

Cernica je poznata po tome da se u njoj nalazio srpski srednjovjekovni grad Ključ u kome je kratko stolovao Rastko Nemanjić, prije nego što je otišao iz očevog dvora na Svetu Goru i postao Sveti Sava.

Mještanin Cernice Jovan Bajčetić na čiju inicijativu je počelo istraživanje ovog lokaliteta, i danas pamti predanja koja govore da se u ovom mjestu nekada nalazilo šest crkava, koje su i sada zakopane.

Najčitanije