20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kokain krijumčarili u bananama: Prodavačica u radnji u Pločama pronašla više od 18 kilograma droge

banane i kokain ilustracija

Svi koji rade s bananama, bilo da su veletrgovci ili samo, poput vrtića, škola, domova za starije, bolnica, dobivaju zapakovane banane u poznatim “Bonita” paketima, mogu se ni krivi ni dužni naći na kokainskim putevima pa da im nenajavljeno stigne pošiljka kokaina.

U Pločama se ovih dana ponovno pojavio kokain u paketu banana koji je stigao u trgovački centar “Lidl”, jednako kako se proljetos pojavilo 70 kilograma kokaina u poduzeću “Frigo Bonsai” u Opuzenu, koje se inače bavi uvozom i prodajom banana naveliko.

Tako su se uzorna porodična firma i uzoran trgovački lanac našli sasvim slučajno na meti krijumčarenja kokaina, a samo zato jer neko ko je trebao negdje na nekom lučkom doku isprazniti paket, to nije uspio, pa je kokain nastavio put i završio neplanirano kod onih koji ga nisu naručili ni željeli.

Prodavačice u “Lidlu” ostale su izbezumljene kada su u paketu banana otkrile smotuljke kokaina, a poslije će se utvrditi da je riječ o čak više od osamnaest kilograma.

A kokain su zapravo otkrile sasvim slučajno. Kao i svakog dana, prodavačica koja je zadužena za police sa svježim voćem i povrćem dogurala je paket “Bonita” banana i namjeravala ga je složiti na policu. Zapravo dio izvadi, a dio ostane u kartonskoj kutiji. Unutar kartona nalazi se najlonska vreća i u njoj su banane vakumirane.

I kad je prodavačica podignula paket, koji je u pravilu težak dvadesetak kilograma, vidjela je da je ovaj teži. Poprilično teži. Poslije će se ispostaviti da je bio težak dvadeset kilograma banana plus osamnaest kilograma kokaina, ukupno 38 kilograma.

Kad je otvorila najlon, imala je što i vidjeti, smotuljke kokaina. Vrlo brzo je shvatila o čemu se radi, pribrala se, obavijestila nadređenu šeficu, koja je alarmirala policiju. I daljnji tijek postupka je poznat, kokain je, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, oduzet i predan na uništenje.

Zanimljivo je napomenuti da taj paket banana u “Lidlovu” trgovinu nije dospio preko luke Ploče, preko koje je posljednjih mjeseci ušlo više od 700 kilograma kokaina, što je rezultiralo uhićenjem osam osoba udruženih u zločinačku organizaciju, među kojima je bio i jedan carinik zadužen upravo za kontrolu kontejnera banana u luci.

Kako doznajemo, ovaj paket banana s 18 kilograma kokaina ušao je preko luke Rijeka ili luke Kopar, a uvezla je firma iz Zagreba. Dakle, te su banane putovale preko Kopra ili Rijeke pa u Zagreb, gdje je u specijalnim komorama proveden postupak zriobe, da bi otuda stigle u centralno skladište “Lidla” te na kraju u trgovinu u Pločama.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije