30 C
Kotor

Slušaj online radio

Komnenović: Sanirali smo pustoš koju je ostavio DPS

Sa pressa u Opštini Tivat

Za nepunih 11 mjeseci mandata aktuelne gradske uprave Tivta koju čini koalicija građanskih listi NP, BF i GB, ta Opština izašla je iz višemilionskih dugova u kojima je oktobra 2020. kada je smijenjen tadašnji gradonačelnik dr Siniša Kusovac, (DPS) ostavila bivša vlast koalicije DPS-SD-HGI.

Saopštio je to danas gradonačelnik Željko Komnenović (NP), podsjećajući da je on stupio na tu funkciju 16.oktobra prošle godine i tada zatekao skoro potpuno praznu gradsku kasu, oko 3,5 miliona eura duga Opštine po raznim osnovama i još oko 1,25 miliona eura raznoraznih ranijih neplaćenih računa koji čak nisu bili ni uvedeni u sistem trezora.

„Tivat je tada bio opustošen i na ivici bankrota. U proteklom peridu uspjeli smo da realizujemo sve ono što smo obećali građanima kada smo stupili na vlast, a to je da ćemo finansijski stabilizovati Opštinu, osloboditi je od viška zaposlenih i obezbjediti uslove za pokretanje novog investicionog ciklusa u komunalnu infrastrukturu i javne objekte. Na današnji dan Opština Tivat nema nikakvih dugovanja prema bilo kome, a u gradskoj kasi imamo preko 1,83 miliona eura gotovog novca.“- kazao je Komnenović na pres konferenciji koju je danas održao sa opštinskim sekretarom za finansije i budžet Jovanom Brinićem (NP) i direktorom Direkcije za investicije i razvoj Budimirom Cuparom (NP).

On je istakao da je u međuvremenu broj zaposlenih u gradskoj administraciji smanjen za preko 40% u odnosu na vrijeme kada je Tivtom upravljao DPS i da je za primanja i zakonske otpremnine tih ljudi izdvojeno oko 400 hiljada eura.

„Nije tu bilo nikavog revanšizma prema njihovim kadrovima za koje nas optužuje opozicija, jer u Opštini na mnogim odgovornim dužnostima i dlaje radi dosta kadrova bivše vlasti, mešu kojima i neki koji su bili i na njihovim izbornim listama. Racionalizaciji se moralo pristupiti da bi se sanirale i oporavile gradske finansije koje je DPS urnisao i doveo do bankrota.“- poručio je Komnenović dodajući da je stabilizacija prilika u budžetu i vraćanje dugova do sada bio najveći prioritet, „ali i najveći uspjeh“ aktuelne vlasti i da se u takvim okolnostima kada je novca manjkalo, a dugovi se morali vraćati, logično proteklih mjeseci i nije moglo puno ulagati u nove kapitalne izdatke i gradnju objekata.

„Sada smo međutim, sve dugove sanirali i obezbijedili stabilnu finanisjku situaciju, pa se odmah nakon završetka sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova 15.septembra, kreće u više novih projekata za koje ni mi sami nismo očekivali da ćemo ih ove godine uopšte moći početi realizovati. U to će se do kraja godine, uložiti najmanje oko 930 hiljada eura.“-naveo je gradonačelnik precizirajući da je od 1.januara do 1.septembra budžet Opštine Tivat ostvario ukupne prihode od 11,63 miliona eura što je 68,61% ukupno za cijelu 2021.godinu planiranih prihoda gradske kase. Istovremeno, Opština je imala 7,87 miliona eura rashoda što je 46,47% godišnjeg plana za 2021.

Komenović Brinić posebno su se pohvalili dobrom realizacijom izvornih lokalnih prihoda istakavši da je do 1.septembra od poreza na nepokretnosti naplaćeno 3,5 miliona eura što je upola više nego u istom periodu korona krizne 2020., ali i čak 21% više nego u isto doba „regularne“ 2019.godine. Od komunalija je prihodovano preko 1,6 miliona eura što je čak 1,2 puta više nego u istom periodu 2019. Gradonačečnik je istakao da je špic turističke sezone bio izuzetno dobar i da trenutno u Tivtu boravi oko 5.700 gostiju, što je 9 odsto više nego istog dana rekordne 2019.

„Do sada je preko 54 hiljade turista posjetilo Tivat, a lokalna TO je do 1.septembra ostvarila ukupne prihpode od 464 hiljade eura što je tek 4 posto manje nego 2019. Pritom neki prihodi poput turističke takse gdje bilježimo rast od 19 odsto, ili članskog doprinosa koji je više nego duplo bolje naplaćen, su ove godine ostvareni znatno bolje nego 2019.“-naveo je Komnenović.

Brinić je istakao da je u proteklom periodu Opština izdvojila 1,17 miliona eura na otplatu obaveza iz prethodnog perioda, preko 1,7 miliona eura za ekspropijaciju privatnih nepoktretnosti za koje je njihovim vlasnicima dugovala godinama, te skoro 400 hiljada eura za plaćanje ranije neizmirenih obaveza po osnovu kapitalnih izdataka. U saradnji sa Vladom reprogramirano je oko 800 hiljada eura dugoročnih obaveza kod njemačke KfW banke za ranije projekte izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, pa je grad „izašao na finansijsku zelenu granu“ do mjere da nije bilo potrebe da se potroši ni cent od dva rivolving kredita u iznosu od po 500 hiljada eura koji su ppčetkom godine „za svaki slučaj“ uzeti kod CKB i NLB banke.

Tivat – foto Boka News

„Računajući i ta sredstava koja su nam još na raspolaganju i koja nismo trošili, te novac koji sada imamo po računima, Opština Tivat u ovom trenutku raspolaže sa oko 2,84 miliona eura sredstava. To nam je više nego dovoljno da pokrijemo sve preostale fiksne troškove koji će do kraja godine iznositi oko 1,4 miuliona eura. Računajući da ćemo u posljednjem kvartalu imati i redovne budžetske prihode od najmanje još oko 4 miliona eura, to znaći da smo Tivat uspjeli da i prije nego što smo i mi sami to očekivali, vratimo u zonu finansijske stanilnosti i sposobnosti da Opština sama ulaže u svoj dalji razbvoj i poboljašnje kvaliteta života građana.“- istakao je Brinić ptrezentujući detaljne podatke o stanju opštinskih računa i finansija 16.oktrobra 2020. kada su od DPS preuzeli vlast „kada je Optina Tivat imala ukupna raspoloživa sredstva u izniosu od minus 1,15 miliona eura i danas kada imamo raspoloživa sredstva u iznosu od plus 2,84 miliona eura“.

CUPARA: TEK OD JULA MOGLI RAZMIŠLJATIU O INVESTICIJAMA

Cupara je istakao da je tek od jula kada je budžet „izađao iz crvene zone“, lokalna vlast mogla početi da razmišlja o ozbiljnijim  investicijama i najavio da će poslije 15.septembra i završetka sezonske zabrane gradnje, krenuti neki od tih projekata, ukupne vrijednosti skoro milion eura.

„Već su nastavljeni radovi na MR2 pristupnoj saobraćajnici za Luštica Bay u koje je do sada invetirano skoro 190 hiljada eura, a do kraja godine potrošiće se ukupno oko 700 hiljada. Potrošili smo i 100 hiljada eura za radove na asfaltiranju sabraćajnica u više djelova opštine, a slijedi i još oko 70 hiljada eura vrijedno asftaltiranje drugih saobraćajnica, te ulaganje još 100.000 eura koje nam je za nastavka sanacije saobraćajne infrastrukture odobrila Uprava javnih radova. Uskoro kreće i nastavak radova na prvoj fazi lungo mare šetališta u Krašićima, kao i okončanje prve faze radova na uređenju obale i izgradnji šetališta na Belanima, sanacija kule ljetnjikovca Buća-Luković i konačni završetak radova na kompleksu igrališta i sportskih terena u Donjoj Lastvi. Na tom projektu imalo velike probleme sa izvođačem koji ne poštuje svoje obaveze i to ćemo morati vrlo brzo da riješimo, a slijedi i treća faza radova, odnosno završetak dugo iščekivane saobraćajnice u Cacovu vrijedan 310 hiljada eura.“- nabrojio je Cupara dodajućio da su pripremljeni ili su u raznim fazama revizije i brojni projekti za nova ulaganja, poput izgradnje dvaju novih ulica u naseljima Kava, Dumidran, Bradaševo i Bogunovo dužine po 600 metara, gradnju nove škole i vrtića u Radovićima, rekonstrukciju i dogradnju škola u Gradiošnici i Donjoj Lastvi, kao i izgradhnju potpuno nove velike osnovne škole u Tivtu za koju se još traži adekvatnja lokacija jer Opština nema u svom posjedu adekvatan plac za toliki objekat.

Izvor:S.L.

Najčitanije