20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Komuna – Časopis za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Crne Gore

Komuna
Komuna

Iz štampe je izašao novi, trinaesti po redu broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine Komun@ koji i ovoga puta donosi bezbroj interesantnih tekstova sa cijelog područja Crne Gore.

Časopis započinje uvodnikom iz pera Željka Sošića, poznatog crnogorskog reditelja pod nazivom “Surogat stvarnosti i falsifikat ličnosti”.

Komun@ nastavlja sa feljtonom koji govori o putopisu o Crnoj Gori koji je objavljen 1880.godine u njujorškom časopisu “Scribners monthli” koji je ekskuzivno pripremio i preveo Radoslav Milošević Atos, a u okviru serije tekstova o crnogorskoj istoriji u ovom broju tekst Dejana Vukovića o crnogorskoj diplomatiji u kojem piše da su preteče crnogorskih diplomata bili njeni zastupnici u Carigradu. U ovom izdanju i tekst Novaka Adžića koji podsjeća šta je govorio i pisao britanski Baron Bojl o Crnoj Gori 1925.godine.

U Komuni se redovno objavljuju eseji koje pripremaju Željko Rutović koji u ovom broju piše o fenomenu stida, a Ramiz Hadžibegović o sestrinskoj ljubavi prema bratu koja karakteriše crnogorsku ženu. Komuna u duhu multikulturalnosti, vjerskog sklada i prožimanja različitih kultura i naroda koji žive u CG objavljuje u ovom broju dvojezični tekst Senada Sejdovića o romskim grobljima u Crnoj Gori kako na crnogorskom tako i na romskom jeziku.

Časopis Komuna
Časopis Komuna

Tu su i podsjećanja na velikane iz novije crnogorske istorije i navršavanju stogodišnjice od njihovog rođenja: Veljka Vlahovića koji potpisuje Dražen Drašković, potom Buda Tomovića, čiji je autor Husein Ceno Tuzović. U ovom broju i in memoriam posvećen ljetos preminulom poznatom crnogorskom književniku Čedu Vukoviću koji potpisuje Vlado Duletić.

Komun@ nastavlja sa predstavljanjem značajnih građevina, istorijskih spomenika i bitnih objekata baštine u crnogorskim gradovima. U ovom broju Željko Milović iz Bara predstavlja Dvorac Kralja Nikole, Bato Abdić, stare i čuvene podgoričke mostove, Ismet Karamanaga Stari grad Ulcinj, Miraš Martinović legendu o kraljici Teuti u Risnu, Miroslav Marušić budvanski Školj, Vukoman Kljajević u bjelopoljskoj razglednici staru, ali rekonstruisanu u izvornom obliku kuću Salemovića koja čuva duh starog grada na Limu, a Vesko Baltić mojkovačke bogomolje.

Takođe Komun@ u intervju Slavka Klisure predstavlja Šemsudina Gegića, poznatog bosansko-hercegovačkog reditelja koji ističe da u Crnoj Gori doživljava srodnost sa kulturom, umjetnošću i crnogorskom istorijskom tragikom i epikom.

U rubrici običaji i tradicija Marijan Mašo Miljić piše o “Vađenju mazije u Crnoj Gori” a Novak Rutović o kosačkoj mobi.

Amer Ramusović, predstavlja projekat Dejana Miličića iz Pljevalja kojim je Crnu Goru u Parizu predstavljao na međunarodnom Salonu humora , karikature i grafičkog dizajna gdje su crnogorski karikaturisti imali više nego uspješnu izložbu i privukli pažnju svjetske javnosti.U okviru rubrike dijaspora Faiz Softić predstavlja naše iseljenike u Luxemburgu i njihova udruženja na koje može biti ponosna Crna Gora zbog njihovih brojnih humanitarnih i drugih aktivnosti kojima pomažu svoju zemlju.

U rubrici iz kulture Rajko Bogojević predstavlja nekadašnji izuzetno uspješni beranski KUD „Dušan Bošković”kojeg danas više nema, a Braho Adrović Ismeta Krcića, doajena crnogorskog izvornog narodnog melosa.

Časopis Komuna
Časopis Komuna

Na stranama sportske baštine Zoran Zečević predstavlja nekadašnje ivangradske aviomodelare koji su pronijeli slavu Berana i Crne Gore, a Dragan Bobi Perović Smaja Čengića,legendu pljevaljskog i crnogorskog rukometa.

Komun@ i ovoga puta iz pera Minje Bojanića predstavlja značajne naslove i knjige i to: Milana Brajovića “U Novome i okolo njega-Kadena od riječi” i “ Islamska arhitektura u Crnoj Gori” Vildana Ramusovića, a u rubrici Marine ljekarije Marija Čolpa predstavlja lavlju gljivu neobičnog izgleda, ali poznatu po izuzetno ljekovitim svojstvima.

I na kraju predstavljanja najnovijeg 13.broja časopisa Komun@, u rubrici biblioteka tekst Saše Radunovića o prvoj međunarodnoj promociji Komune koja je organizovana u okviru programa XVII Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu pod nazivom “Sehara crnogorske kulturne baštine”

I ovaj kao i sve prethodne brojeve Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, dok je za dizajn i tehničko uređenje zadužen Voislav Bulatović, a osnivač je Vildan Ramusović.

Trinesto izdanje Komune kao jedinstvenog časopisa u Crnoj Gori, čitaoci i poštovaoci crnogorske tradicije i baštine i ovog puta mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Najčitanije