12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Komunalni mobilijar u Tivtu na meti vandala 

Polomljene ljuljaške

Opština Tivat na godišnjem nivou izdvaja značajna budžetska sredstva za popravku oštećenog mobilijara na dječjim igralištima i drugim javnim površinama, koji je sve češće na meti vandala.

Na novoizgrađenom igralištu na Seljanovu pričinjena je velika materijalna šteta početkom godine, kada su uništene cijevi tobogana, a njihova sanacija koštala je 1.911 eura. Na istom igralištu polomljena je i ljuljaška za djecu sa invaliditetom. Oštećenja su pretrpjeli i drugi elementi na dječjim igralištima u gradu. U Tivtu je tokom godine zabilježeno i nekoliko incidenata paljenja kontejnera, pa je nabavka novih 16 kontejnera i njihova zamjena na određenom broju lokacija na Seljanovu iznosila 6.368 eura.  Pomenuti incidenti, osim štete po budžet, nose sa sobom i veliku opasnost da požar zahvati obližnja vozila, stabla i stambene objekte. Nedavno je zabilježen i slučaj podmetanja požara u naselju „Pendrek siti“, koji je brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja uspješno ugašen.

Polomljene betonske zardinjere

„Situacija sa vandalizmom ne smije se zanemarivati, jer pored toga što ruži grad, takođe ugrožava bezbjednost građana i puno košta. Umjesto za postavljanje novog sadržaja, značajna budžetska sredstva izdvajamo za popravke postojećeg mobilijara“ – istakla je menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić.

„Ovaj problem Opština ne može da riješi sama, potrebna je pomoć i uključivanje cjelokupne zajednice. Problem je takođe i što se u većini slučajeva radi o maloljetnim licima, a tada su ingerencije institucija ograničene“ – navela je Pobrić i istakla da je potrebno raditi na prevenciji, te da Opština Tivat u saradnji sa osnovnim školama planira projekte edukacije djece, sa fokusom na građansko obrazovanje.

Najčitanije