19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert Ansambla Labyrinthus u katedrali Sv. Tripuna 11.juna

Poster

Ansambl Labyrinthus, uz podršku Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti  Opštine Kotor i Turističke organizacije (TO) opštine Kotor nastupiće u nedjelju, 11. juna u Kotoru, u katedrali Sv. Tripuna sa početkom u 20 sati, sa programom „Civitas et prophetas“ (Grad/Građani i proroci), posvećenim paraliturgijskoj muzici autora iz XII-XIII vijeka, povezan sa čuvenom školom Notre-Dame.

Paraliturgijska muzika je ona sa religioznim sadržajem, ali nije namjenjena bogosluženju. Igralo se po domovima i crkvama, u procesijama i u kaptolu za monahe, sveštenike i mirjane.

Veliki manastiri i katedrale često su angažovali mintrele/ žonglere-instrumentalne muzičare-koji su svirali takvu muziku na praznicima. Ponekad se sviralo i bez instrumentalne pratnje ili su sveštenici uzimali instrumente u svoje ruke.

Crkveni dokumenti i srednjovjekovni teološki i muzikološki traktati sadrže reference na upotrebu muzičkih instrumenata u crkvi.

U XII I XIII vijeku najviše su se cijenili žičani instrumenti, a na koncertima se mogu čuti srednjovjekovni žičani instrumenti: citolj, gitara latina i chifonie (hurdi-gurdi iz XIII vijeka).
Žanrovi paraliturgijske muzike škole Notre Dame bili su raznovrsni – tu su moteti, rondelli i conducti. Ovo posljednje često uključuje većinu latinskih paraliturgijskih djela tog vremena. Conductus može da priča priče iz Starog zavjeta (kao što, na primer, Samson ducs fortissime govori o Samsonu) i iz moderne istorije (na primjer, Aurelianis civitas je posvećen nemirima u Orleanu u 1236. godine), može da oplakuje pad u grijeh i prekori moćne ili razmisli o mjestu čovjeka.

Ovoj koncert je rijetka prilika da Crna Gora čuje srednjovjekovnu muziku u istorijski utemeljenom izvođenju. Ansambl Labyrinthus je jedan od poznatih evropskih ansambala koji izvodi muziku XII-XIV vijeka.

Osnovan je 2010. godine u Moskvi. Ansambl je nastupao na festivalima i koncertnim salama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Rusiji.

Na repertoaru ansambla su programi koje je pripremao sa značajnim srednjovjekovnim muzičarima, kao što su N. Rodenkirchen (Sequentia, Dialogos), M. Lewon (Ensemble Leones, profesor Schola Cantorum Basiliensis), B. Romain (Le Mirroir de Musique, per-sonat, Ensemble Leones, Professor Schola Cantorum Basiliensis), S. Lutzenberger (per-sonat, Huelgas Ensemble), H. Marti (Sequentia) i dr. Ansambl je snimio i pet CD-a za razne evropske izdavačke kuće. Ansambl je redovni učesnik međunarodnog festivala srednjovjekovne muzike Musica Mensurata u Moskvi (2014-2021).

Najčitanije