11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Maja Backović nomadsko iskustvo upliće u nove stvaralačke eksperimente

Upoznajući ljude, muziku i kulture Španije i Grčke, umjetnica Maja Backović spoznaje suštinu života, planira put u pustinju Atakama u Čileu


Violinistkinja Maja Backović živi umjetnost svakom porom svoga bića, diše život punim dahom. Putuje svijetom učeći od izvornih muzičara da svira na tradicionalnim instrumentima, upoznaje različite stilove muzike, kulture i ljude, a potom svirajući na violini, na krićanskoj liri i na bubnju pandero cuadrado iz španske pokrajine Salamanka, ona pjeva, priča svoje priče sa putovanja, djeleći ih sa publikom. Na podijumu eksperimentiše spajajući klasičnu i elektronsku muziku, ples i pozorište, sve sa ciljem da kroz stvaralaštvo stvori dijalog sa auditorijumom. Upoznali smo je na “Susačkim muzičkim večerima” na otoku Susku u Hrvatskoj, gdje je nastupala sa prijateljima/cama muzičarima Evrope.

Porijeklom iz Crne Gore, rođena u Srbiji (Ćuprija), nakon što je diplomirala i magistrirala violinu na prestižnom austrijskom “Mocarteumu”, uključena je u muzičku scenu Salcburga sa mnogim uzbudljivim projektima.

-Bilo to kroz tradicionalne pjesme Evrope u svom autentičnom obliku, tradicijom inspirisane kompozicije klasične muzike ili originalne aranžmane crkvene muzike, kroz pjesmu i priče, prenosim svoje iskustvo savremenog nomadskog života, učenja i razvoja na putešestviju po Evropi. Od Grčke do Portugala, putujući usporeno: neke trase i biciklom, a izbjegavajući avione, kroz neposredan dodir sa krajolikom, sa njegovim žiteljima, pa tako i sa njihovom kulturom i tradicijom, oblikujem svoje životno iskustvo iz koga crpim stvaralčku energiju kroz prizmu ličnog traganja za duhovnošću i srži života. Iza tog traganja stoji istinska želja da produžene trenutke slobode koju doživljavam, podelim sa drugima, u nadi da ih inspirišem na njihove samostalne izlaske iz surovosti kapitalizma, na odlaske u nepoznato i stvaranje autentičnih iskustava. Moj glavni cilj je da pokažem mogućnosti i snagu ljudskog duha, kaže Maja za Boka News.

Za Crnu Goru je vezuju najljepše uspomene iz djetinjstva.

Maja sa ženom u Salamanki koja pjeva uz bubanj pandero (foto iz privatne arhive)

-Samo sjećanje na dedino selo u Zatonu pored Bijelog Polja, iako sam ga posjetila svega nekoliko puta, budi neopisiv osjećaj pripadnosti i mira. Za osobu kojoj je od 7. godine jedno od glavnih psihološko-duhovnih pitanja bilo: “Šta znači dom za mene?”, za mladog čovjeka koji putuje svijetom zbog prirode muzičarskog posla, a u posljednje tri godine živi gotovo nomadskim životom, slika napuštenih dedinih šljivika u maglovita ljetnja jutra, sjećanje na spontano branje malina sa rodjacima, na njihovo i moje oduševljenje kada sam prvi put u životu uzela gusle u ruke i intuitivno ispjevavala stihove epske poezije, činjenica da cijelo selo nosi isto prezime: svi ovi momenti gore u mojoj podsvijesti jačinom otvorene rane i povremeno iskaču kao kost iz svog ležišta, u rijetkim trenucima usamljenosti i propitivanja sopstvenog pravca i vrijednosti, kaže Maja za naš portal.

Urođena znatiželja i kosmopolitizam ove jeseni vode Maju Backović na put u Čile, gde je pozvana od “La Wayaka Current” organizacije da provede cijeli novembar u pustinji Atakama, izložena spektalurnim pejzažima i najzvezdanijem nebu na svijetu, učeći od domorodaca, drugih umjetnika nomada, koristeći to iskustvo za nove stvaralačke eksperimente.

Podržite Maju https://gofund.me/f1851e6b u skupljanju novčanih sredstava za njeno putovanje u Čile, za ostanak u južnoj  Americi, za njen odlazak u nepoznato.

Saznajte više o njenim putovanjima i životu na fb stranici https://www.facebook.com/majasworld777

/M.D.Popović/

Najčitanije