16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert hor Collegium Musikum posvećan Darinki Matić Marović

Foto: D.Miljanić

U Bogorodičinoj crkvi na Prčanju sinoć je održan je koncert posvećan Darinki Matić Marović – dirigentkinji, profesorki, prijateljici… sjajnoj zvijezdi u sazvežđu Regula.

Akademski hor Collegium Musikum, iz Beograda pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović prisutnima je priredio veče puno emocija, evociranih uspomena, savršenog i raznolikog horskog izvođenja. Publika je imala privilegiju da uživa u pjesmama koje je dirigentkinja Matić Marović najviše voljela i najčešće izvodila.

Tragovima iz sazvežđa Regula, tragom duha, tragom zemlje i mora, tragom srca, tragom igre, tragom smijeha i tragom ljubavi, načinio se krug i omaž životu koji je bio prepun umjetničkog ispunjenja, profesionalnih uspjeha, ali i neumorne predanosti da se ljubav i znanje podijele i prenesu mlađima.

Sinoć je premijerno izvedena pjesma Coda, kompozitora Žarka Mirkovića, posvećena Darinki Matić Marović i horu Collegium Musicum.

Na samom kraju, dirigentkinja Jovanović se obratila publici sa željom da se poslednja izvedba, pjesma Boko, moja mila, kako je istakla, otpjeva pod zvjezdanim nebom i nad morem Darinkine voljene Boke.

Darinka Matić Marović bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umjetnosti u Beogradu i prva žena rektor Univerziteta umjetnosti Beogradu. Collegium Musicum vodila je od njegovog osnivanja, 1971. godine., dok je dr um. Dragana Jovanović, bila angažovana prvo kao asistent dirigenta, a od 2002. godine i kao dirigent Hora.

Collegium Musicum čine studentkinje Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu. Kao jedan od najeminentnijih horova u Srbiji, održao je više od tri hiljade koncerata širom svijeta. Repertoar Hora obuhvata djela različitih stilskih epoha. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, i učesnik na svim značajnijim festivalima u Srbiji i na prestižnim festivalima u inostranstvu.

Partneri koncerta su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Opština Stari grad Beograd i Collegium Musicum.

Najčitanije