15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U Dubrovniku otvorena izložba „70 godina u službi baštine“

Društvo prijatelja duvbrovačke starine

Izložba „70 godina u službi baštine“, o sedam desetljeća djelovanja Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS), otvorena je u utorak u atriju dubrovačke palače Sponza, u prisustvu ministrice kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ta velika obljetnica svjedoči o visokoj svijesti građana Dubrovnika o vrijednosti čuvanja baštine, istaknula je.

„DPDS je vrijednost koja daleko nadilazi okvire Dubrovnika. Prije 70 godina, u vremenu koje nije bilo sklono građanskim inicijativama, okupili su se naši sugrađani, intelektualci, zaljubljenici u baštinu, ali i mnogi drugi koji su osjećali tu ljubav. To je vrijedno iznimnog divljenja“, rekla je Obuljen Koržinek.

Rezultati DPDS-a možda su i nadišli prvotne planove utemeljitelja. “Društvo prijatelja dubrovačke starine je Ministarstvu uvijek bio partner u obnovi najvrjednijih spomenika, najprije na području Dubrovnika, a potom i šire. Drago mi je da je 2015. taj napor prepoznat Nagradom Vicko Andrić“, naglasila je ministrica Obuljen Koržinek.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je 70 godina djelovanja  DPDS-a donijelo razne izazove u obnovi baštine, ali i dnevno-političke, a sve ih je trebalo izdržati i preživjeti.

Društvo prijatelja duvbrovačke starine

„Uspješno su i jedni i drugi odrađeni i danas svjedočimo da se Društvo otvorilo javnosti, kako bi sugrađani vidjeli što je i koliko je bitno za povijest grada i obnovu spomeničke baštine“, poručio je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić upitao je kako bi izgledale dubrovačke i stonske zidine te brojne druge znamenitosti na jugu Hrvatske, da nije bilo DPDS-a.

„Bi li se to sve obnovilo bez Društva? Po mom uvjerenju – ne bi. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dali doprinos na očuvanju iznimne baštine“, rekao je Dobroslavić.

Tokom 70 godina kroz DPDS prošlo više od 3.200 članova

Predsjednik DPDS-a Vedran Kosović izjavio je kako se vodstva Društva s godinama mijenjaju, ali smjer ostaje uvijek isti.

„Spremni smo se nositi sa svim izazovima današnjice, a jako dobro znamo da za uspješnu budućnost moramo biti svoji i slijediti svoj put“, rekao je Kosović.

Društvo prijatelja dubrovačke starine neprofitna je građanska udruga osnovana 1952. godine s ciljem čuvanja i promidžbe bogate dubrovačke kulturne baštine. Utemeljitelj Društva, prvi i doživotni počasni predsjednik bio je Lukša Beritić, pomorski strojar, entuzijast i zaljubljenik u spomenike svog zavičaja. Beritić je imao viziju da građani volonteri brinu za svoje spomenike uz pomoć stručnih institucija, unoseći u njihovu zaštitu svijest i savjest dubrovačkoga puka.

Društvo prijatelja duvbrovačke starine

Beritić je od 1946. do 1960. godine bio povjerenik Konzervatorskog zavoda Dalmacije za Dubrovnik, a njegovim zalaganjem i ugledom DPDS je stekao povjerenje društvene zajednice pa mu je povjereno održavanje i upravljanje gradskim zidinama. Osnutkom DPDS-a počinje sustavni rad na obnovi i vraćanju zidina u izvorno stanje.

Prve godine djelovanja DPDS je posvetio osposobljavanju za razgledavanje dubrovačkih zidina koje su bile zapuštene zbog gotovo sto godina zanemarenosti. Dio sredstava odvajao se i za otkup muzejskih predmeta, a inicira se osvjetljavanja ulica povijesne jezgre feralima te se osniva lapidarij, popravlja gradski zvonik i obnavljaju i popločavaju ulice.

Društvo u idućim desetljećima, između ostaloga, provodi restituciju gradskih mostova, Luže i tvrđave Revelin, obnavlja Malu i popravlja Veliku Onofrijevu fontanu, obnavlja zgradu i crkvu bratovštine Rozario i skalinatu koja vodi do dominikanskog samostana, konzervira ostatke cavtatskih zidina, uz niz zahvata na dubrovačkim i stonskim zidinama te na tvrđavi Sokol u Konavlima.

Tokom proteklih 70 godina kroz DPDS je prošlo više od 3.200 članova.

Izložba je otvorena do 28. avgusta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije