13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“

Hor i dirigent mr Mihajlo Lazarević

Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ (1839) Kotor sa 40 pjevača i pjevačica nastupio je pod upravom dirigenta mr Mihajla Lazarevića sa obimnim i raznovrsnim programom, koji je tematski obilježen Strasnom sedmicom i Vaskrsom. Pored standardnih liturgijskih napjeva, kompozicija koje se inače izvode u sklopu bogosluženja, publika je imala prilik u da u drugoj polovini koncerta uživa i u novim koncertnim kompozicijama.

 -Kao i uvijek, spremili smo i izveli nove kompozicije, čime smo osvježili repertoar, u želji da publika čuje neke nove zvuke, muziku nekih novih kompozitora. Takve su kompozicije „Tebe pojem“ finskog autora Jopi Harija, „V pamjat vječnuju“ Gavrila Lomakina, „Angel vopijaše“ jednog anonimnog autora , „Mnogaja ljeta“ Vasilija Zinovjeva, „Hristos anesti“ rumunskog kompozitora Gavrila Muzičeskua, koju smo izveli u klavirskoj saradnji sa pijanistom prof. Nikolom Vučkovićem, objašnjava za Boka news dirigent Lazarević.

Među dugogodišnjim članovima i članicama Hora su i brojni profesori muzike, kako instrumentalisti, tako i vokalisti-solo pjevači, koji su kroz zajedničko pjevanje sticali dragocjeno iskustvo.

Nastup mješovitoga hora SPD jedinstvo

-Prirodan tok je da horisti iz Omladinskog hora, kada sazriju, pređu u Mješoviti hor, nekako se i najduže zadrže u tom omladinskom, pa pjevaju u dva ansambla, a onda kasnije postanu dio velikog ansambla. Trudimo se da gajimo naše talente, da im pružimo puno tih mogućnosti da nastupaju, da se predstave publici, da to mnogi vide i da čuju, da im se, možda, otvore i neka nova vrata za njihov životni poziv, da kroz „Jedinstvo“ stignu do nekog svog cilja i do ostvarenja nekog svog sna, kaže dirigent mr Mihajlo Lazarević, koji je i počasni doktor Evropskog univerziteta.

S obzirom da je poslije „kovida“ sazrelo vrijeme da se ponovo otisnu u inostranstvo, Hor se priprema za jednu sadržajnu pokloničko-koncertnu turneju po Grčkoj, od 27. aprila do 2. maja. Koncerti su planirani za Solun i Kavalu, a takođe će učestvovati i na liturgijskom slavlju u metohu (podvorju) Manastira Hilandar u Solunu, posjetiće Zejtinlik, manastire na Meteorima.

Publika sa pažnjom ispratila koncert

Od 7. do 30. juna će SPD „Jedinstvo“ organizovati prvi Festival horova, koji će nositi naziv „U Jedinstvu pjesmom srcu“, nadahnut sloganom Društva: „Pjesmom srcu- srcem rodu“ i refrenom Himne: „U Jedinstvu i s Jedinstvom svem` na susret sm`jemo poć“. Pozvani su horovi iz regioina, koji će učestvovati na tri festivalske večeri, sa koncertima u crkvi Sv. Nikole i na trgu ispred crkve.

U ljetnjem periodu Dječji, Omladinski i Mješoviti horovi SPD „Jedinstvo“ će na trgu održati dva velika koncerta sa programom popularne, zabavne i etno muzike, a biće nastupa i za turiste, u saradnji sa Turističkom organizacijom Kotor.

U horu je lakše prevazići tremu

-Biti na sceni je jako značajno za mlade umjetnike, zato što time oni savladavaju svoju tremu. U početku je to velika trema i velika odgovornost da se iznese program, a kasnije ta trema koja je „negativna“, prelazi u jednu „pozitivnu tremu“ u smislu te odgovornosti da bi se sve dobro izvelo, da se prevaziđe uzbuđenje izlaska na scenu. Na taj način njihov kontakt sa publikom im nije traumatičan, nego nešto čemu oni teže svakodnevno, pojasnio je Lazarević.

/M.D.Popović/

Najčitanije