31 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncertom učenika Muzičke škole obilježeni jubileji 50 godina UCG i 65 godina Pomorskog fakulteta

Jubileji 50 godina UCG i 65 godina Pomorskog fakulteta

Povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore i 65 godina Pomorskog fakulteta Kotor, Pomorski fakultet Kotor i ŠOSMO “Vida Matjan”, organizovali su sinoć, na platou ispred fakulteta, koncert učenika kao poklon gradu.

“Imajući u vidu da je Kotor već svjetski poznata turistička destinacija, želja nam je bila da istaknemo da je on i univerzitetski i studentski grad, grad nauke i obrazovanja, a Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, važan i aktivan dio lokalne i šire društvene zajednice” kazala je doc. dr Zorici Đurović, prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta.

Prisutne je pozdravila i dekanica Pomorskog fakulteta prof. dr Tatijana Dlabač.

“Naša želja je bila da plato ispred Pomorskog fakulteta stavimo na raspolaganje našoj Muzičkoj školi. Moje srce je puno jer se sada zaista vidi da je ovaj prostor jedna nova scena za naše muzičare, koja će u narednom periodu biti često eksplatisana”, kazala je Dlabač.

Ona je dodala da je u pripremi monografije Pomorskog fakulteta Kotor odnosno Više pomorske škole, kao i da će ova visokoškolska ustanova jubilej od 65 godina postojanja, proslaviti otvaranjem 4. Međunarodne konferencije iz oblasti pomorskih nauka- KIMC 2024, krajem novembra ove godine.

Jubileji 50 godina UCG i 65 godina Pomorskog fakulteta

Direktor ŠOSMO “Vida Matjan”, Mihailo Lazarević podsjetio je da je Kotor   grad muzike jer dvije najstarije muzičke institucije na Balkanu rade u Kotoru, to je Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” koje je djelovalo 1839. kao i Gradska muzika koja je osnovana 1842.

“Poslije Drugog svjetskog rata Vida Matjan je osnovao muzičku školu po kojoj naša ustanova i nosi ime, a već od 1947. godine postaje državna muzička škola. Naravno, Kotor je grad kulture, grad pod zaštitom UNESCO-a, grad svih obrazovnih institucija od najniže do visokoškolske. Nama je veoma drago što smo koncert upriličili povodom ova dva značajna jubileja”, istakao je Lazarević.

Jubileji 50 godina UCG i 65 godina Pomorskog fakulteta

Na koncertu su nastupili učenici osnovne i srednje škole: Paše Smirnova (violina), Nikolina Janjić (flauta), Jana Gezović (klavir), Joana Kažić (violina), Isidora Zirojevikj (violina), Ana Vulović (klarinet), Dora Štampić (solo pjevanje), Jovana Šujica (flauta), Zlata Marković (klavir), Tijana Nikolić (solo pjevanje), Vojislav Marković (saksofon), Lara Pavićević (solo pjevanje) i Vjera Radulović (violina).

Klavirski saradnici na koncertu bili su: Radovan Jovanović, Nikola Vukčević, Dejan Krivokapić i Ana Mihaljević.

Održavanje koncerta podržali su: Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor, Kulturni centar “Nikola Đurković” i Studentska organizacija Pomorskog fakulteta.

Najčitanije