30 C
Kotor

Slušaj online radio

Konferencija “Budućnost jadranske prošlosti” završena impresivnim video radovima

Konferencija Budućnost jadranske prošlosti

Konferencija WRECKS4ALL 2.0, “Budućnost jadranske prošlosti”, koja je održana  krajem aprila u Kotoru, ostavljajući učesnike inspirisane da nastave da rade na turističkoj valorizaciji podvodne kulturne baštine.

Događaj, koji je organizovala Laboratorija za arheologiju pomorstva, Univerziteta Crne Gore, predstavio je revolucionarne projekte o podvodnoj kulturnoj baštini i razvoju održivog turizma duž Jadrana.

Istaknuti lideri podvodne arheologije i upravljanja kulturnim nasljeđem, iz različitih jadranskih zemalja, okupili su se u Kotoru, kako bi podijelili svoja iskustva i inicijative.

Konferencija je početak projekta WRECKS4ALL 2.0, sufinansiranog u okviru IPA programa IPA South Adriatic. Bila je poprište razmjene ideja i strategija za očuvanje, promociju i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom.

Vrhunac konferencije su dva video rada, koji su saželi suštinu i dostignuća događaja.

Video radovi predstavljaju zajedničke napore arheologa, turizmologa i lokalnih zajednica, kao i primjere najboljih praksi u očuvanju kulturnog nasljeđa. Zaronivši u raznolike inicijative predstavljene od istaknutih govornika iz cijele jadranske regije, video radovi pružaju jedinstvene uvide u valorizaciju podvodnih predjela Jadrana.

 

Dok se zavjese spuštaju na Konferenciju WRECKS4ALL 2.0 “Budućnost jadranske prošlosti”, odjekuje sačuvana prošlost, inspirišući budućnost ukorijenjenu u zaštiti i turističkoj valorizaciji podvodnog kulturnog nasljeđa.

Neka sačuvana prošlost inspiriše budućnost!

Najčitanije