17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Konverzija Hitlerove rodne kuće u policijsku stanicu probija budžet

Hitlerova rodna kuća – foto EPA

Beč (dpa) – Temeljna rekonstrukcija rodne kuće nacističkog lidera Adolfa Hitlera, ujedno i njena konverzija u stanicu austrijske policije koštaće izgleda dvostruko više nego što je planirano.

Specijalno postavljena komisija zahteva da zgrada u Braunau am In, gradiću nadomak nemačke granice, postane praktično neprepoznatljiva i manje zanimljiva desničarskim hodočasnicima.

Plan zahvata je pre godinu dana predviđao budžet od 11 miliona evra, ali to se u međuvremenu popelo na skoro 20 miliona, saopštilo je u petak austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Projekat, koji treba da bude gotov 2025. godine, budžet probija zbog opšteg poskupljenja građevinskih radova, rekao je jedan portparol ministarstva.

Zgrada u kojoj se Hitler rodio 1889. je prazna od kako se iz nje iselio centar za zbrinjavanje osoba sa mentalnim invaliditetom.

Austrijska vlada je 2016. pokušala da zapleni praznu trospratnicu, posle godina natezanja sa vlasnikom koja je odbijao da je renovira. Slučaj je konačno dospeo do Ustavnog suda, koji je 2019. naložio vladi da isplati vlasnika.

Beč je dugo razmatrao šta da radi sa zgradom i kako da spreči hodočašća. Među opcijama je bilo i rušenje, ali i to je moglo da liči na pokušaj brisanja mračne epizode u istoriji.

Hitler je, inače, u toj kući proveo samo prvih nekoliko meseci života.

Izvor:dpa

Najčitanije