16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Cijene zakupa plaža ostaju iste

Waikiki Tivat – foto waikikibeach

Zakupci djelova morske obale mogu odahnuti, jer i ove sezone neće biti povećanja cijena zakupnine i ostaće nepromijenjene do kraja 2023, odnosno do isteka petogodišnjih ugovora.

Potvrdio je to direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Prema njegovim riječima, cjenovnik ostaje na snazi do isteka petogodišnjih ugovora, a od kraja 2023. počeće da se primjenjuje novi cjenovnik.

– Na inicijativu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Vlada Crne Gore je tokom ove godine usvojila izmjene cjenovnika za zakup morskog dobra, a izmjenama je u značajnoj mjeri povećan iznos naknada. Činjenica je da ranijim cjenovnikom nisu na adekvatan način bile vrednovane lokacije na našoj obali, usljed čega su pojedini korisnici bili privilegovani tako što su bili u prilici da na najekskluzivnijim lokacijama duž primorja ostvaruju značajne prihode, a da istovremeno za korišćenje morskog dobra plaćaju izuzetno male, da ne kažem simbolične naknade – naglasio je Mikijelj.

Kako je kazao, na taj način preduzeće je u prethodnom periodu bilo uskraćeno za značajna finansijska sredstva, koja su mogla biti iskorišćena za realizaciju bitnih infrastrukturnih projekata na obali.

– Novi cjenovnik će početi da se primjenjuje nakon isteka petogodišnjih ugovora o zakupu morskog dobra, odnosno od kraja 2023. godine, što će rezultirati značajno većim prihodima Javnom preduzeću, a samim tim posljedično i još većim investicijama u našu obalu – poručio je Mikijelj.

Minule sezone na crnogorskom primorju bilo je više od 500 kupališta, među kojima su najbrojnija javna kupališta, namijenjena svim posjetiocima.

Cijene zakupnine djelova morskog dobra svakako su uticale i na cijene usluga, posebno na kupalištima – iznajmljivanje plažnog mobilijara.

U skladu sa pravilnikom o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta na moru, 50% površine javnih kupališta mora biti oslobođeno od plažnog mobilijara, dok je na hotelskim kupalištima dozvoljeno postavljanje plažnog mobilijara na cijeloj površini, izuzev na kupalištima bez plažnog mobilijara gdje nije predviđeno postavljanje.

Izvor:Vijesti

Najčitanije