13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kopno ugledale četiri tune od 100-150 kilograma

Tune – I. Grgat

Brodska sirena tačno u devet ujutro najavila je početak prvog natjecateljskog dana Offshore World Challenge Poreč 2017, trećeg izdanje međunarodnog kvalifikacijskog turnira u big game fishingu koje je ujedno i najveće natjecanje ove vrste u Hrvatskoj i regiji. Na startu u uvali Peškera bilo je 55 brodica, a na njima se 300-tinjak članova posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Norveške, Rusije i drugih europskih zemalja. Lovilo se od porečkog akvatorija pa sve do nadomak Brijuna, a nakon osmosatne borbe što s valovima, što s velikom ribom, sunce dana ugledalo je svega šest ulovljenih tuna. Dvije su morale biti puštene jer su bile male, a četiri su, važećih proporcija, velikom ribaricom prevezene do Poreča.

More rastrgalo “padobran”

Već na startu bilo je vidljivo da će to biti naporan dan za ribolov jer su valovi nemilo tukli, a kako je vrijeme odmicalo, i jugo se pojačavao. Naša brodica s kapetanom iz Maloga Lošinja otišla je u lov na najudaljeniju poziciju, u zadnji kvadrant gotovo pored Brijuna. Nakon višesatnog brumanja srdelama, ništa se nije dešavalo, dok se nisu ukazale tri ogromne ribe ispred nas od čega je svima zaigralo srce. Hoće li dotaknuti i potegnuti ješku? Prolaze sati i kada smo odlučili preći na drugu poziciju, treći se štap sav savio. Riba na udici, riba! Svi smo skočili, počelo je veselje, ali kratkoga vijeka. Velika morska neman u trenu se pojavila ispod naše 12-metarske brodice i onda naprosto podivljala. Niti dvije minute akcije i ode, nema je, pregrizla strunu.

More je u međuvremenu također podivljalo. U jednome trenu rastrgalo je bačeni “padobran”, plutajuće sidro koje usporava ljuljanje broda. Gumenjak koji nas je trebao pokupiti zbog visokih valova nije glisirao već letio, pa je vozač odustao da ne bismo svi stradali. Što je – tu je, nastavljamo, brumivamo, bacamo srdele, ljudi javljaju preko radiostanica da je vani pravi karabaus i da odustaju. Mi se ne damo i do samoga kraja pokušavamo uloviti toliko željenu tunu. Nažalost, nismo imali sreće. Po povratku na kopno doznajemo da su ostali ipak nešto ulovili. Bilo je 13 akcija, od kojih šest uspješnih. Četiri velike tune koje su dovezene do kopna imale su od 100 do 150 kilograma. Navečer je uslijedilo i javno vaganje na rivi.

Tristo članova posada

Natjecanje je svečano otvoreno na rivi. Natjecateljima su podijeljeni startni brojevi te su predstavljeni svi timovi, a pozdravili su ih porečki gradonačelnik Loris Peršurić, delegat Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Tonči Luketa te glavni organizator i predsjednik Športsko ribolovnog kluba Big Game 4 Tuna Franko Čerin. Zaželjeli su sreću natjecateljima, a riječ je o 300 članova posada u 70-ak brodova koji će još danas i sutra loviti tune u porečkom akvatoriju.

Posebno priznanje Draženu Horvatu

Franko Čurin posebno je priznanje odao Draženu Horvatu, najtrofejnijem big game lovcu kluba Tuna i članu hrvatske reprezentacije koja je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku osvojila visoko 3. ekipno mjesto i 4. državno mjesto. Horvat je, naime, ove godine otkazao odlazak na Svjetsko prvenstvo u big game trollingu u Portugalu da bi sudjelovao na porečkom natjecanju.

Propozicije natjecanja

Za ovogodišnje je natjecanje Ministarstvo poljoprivrede odobrilo kvotu ulova od dvije tone i 754 kilograma, a ostala se riba lovi prema tzv. catch & release principu, prema kojem se riba po ulovu neozlijeđena pušta u more. Svaki se ulov mora dokumentirati videosnimkom, na temelju koje suci, kada utvrde da je ulov regularan, dodjeljuju bodove.

Najčitanije