20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Korčula: Barski maslinari na tradicionalnoj smotri maslinovog ulja

Dani ulja

Dani Korčulanskog maslinovog ulja sastojali su se od više segmenata, od kojih je osnovni edukacija maslinara i međusobna razmjena znanja i iskustava, kao i turističko promotivni sadržajiNa poziv maslinarskih prijatelja – „Udruge maslinara Vela Luka“, predstavnici Društva maslinara Bar bili su gosti na 15. Danima Korčulanskog maslinovog ulja koji su prošlog vikenda održani u Vela Luci.

Ovom smotrom velalučki maslinari su ujedno proslavili i 20 godina postojanja njihove organizacije.

– Dani Korčulanskog maslinovog ulja sastojali su se od više segmenata, od kojih je osnovni edukacija maslinara i međusobna razmjena znanja i iskustava, kao i turističko promotivni sadržaji.

Tema edukativnog segmenta manifestacije je bila zaštita oznaka porijekla za korčulansko maslinovo ulje.

Predavači su predstavili proces zaštite oznaka porijekla po evropskim šemama kvaliteta, obavezne interne kontrole i benefite koje maslinari mogu imati od ove zaštite-izjavio je nakon povratka u Bar Ćazim Alković, predsjednik Društva maslinara Bar.

Predavači na manifestaciji su bili dr Milena Bučar Miklavčić iz Slovenije, mr Stanko Štambuk iz Savjetodavne službe Hrvatske i Patricija Hegedušić iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

– Ljubazni domaćini su nam ustupili Priručnik za proces realizacije projekta zaštite oznaka porijekla.

Iskustvo koje imaju slovenački i hrvatski maslinari na polju zaštite oznaka porijekla je za barske, odnosno crnogorske maslinare dragocjeno, a oni su spremni da sve to iskustvo podijele i sa nama i pomognu nam u zaštiti oznaka porijekla za ulje proizvedeno od autohtone sorte žutica – istakao je Alković.

Učesnici manifestacije su posjetili  tri poljoprvredna gazdinstva čije maslinovo ulje nosi oznake porijekla „Korčulansko maslinovo ulje“ i uvjerili  se u benefite zaštite, dodao je Alković.

– Manifestacija je bila odlično uklopljena u turističku ponudu Vela Luke i sigurno predstavlja vezu maslinarstva i turizma što, pored ostalog, doprinosi produžetku turističke sezone.

Sve pojedinačne aktivnosti je pratila i u nima učestvovala načelnica Opštine Vela Luka Katarina Gugić koja je u pozdravnom govoru izrazila jasnu i nedvosmislenu podršku maslinarima.

Najčitanije