16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kornjače u akvatorijumu marine Porto Montenegro

Kornjača u akvatorijumu PM – foto čitalac

U akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu danas su ponovno primijećene morske kornjače, što je izazvalo oduševljenje posjetilaca tog nautičkog centra.

Slična, prilično neuobičajena situacija jer kornjače baš i ne vole prisustvo velikog broja plovila oko njih, desila se i prije dvije godine kada su kornjače vrste tzv. glavata želva, spokojno plivale po akvatorijumu tivatske marine između vezanih jahti.

Morske kornjače redovno se mogu sresti duž crnogorske obale otvorenog mora, dok u zaliv Boke zalaze tek povremeno. Ovo su inače, migratorne su životinje koje najveći dio vremena provode na otvorenom moru i dalje od obale. Na kopno i to isključivo na pjeskovitu, položenu i po pravilu pustu  obalu,  ženke izlaze samo radi polaganja jaja. Riječ je o ugroženoj i zaštićenoj životinjskoj vrsti, a prisustvo morskih kornjača u akvatorijumu najveće crnogorske marine, u menadžmentu Porto Montenegra doživjeli su kao još jednu potvrdu činjenice da se stanje morskog ekosistema u tom dijelu Tivatskog zaliva značajno popravilo u proteklih nekoliko godina.

Činjenica da je u marini zabranjen ribolov rezultirala je i značajnim povećanjem prisustva riba u akvatorijumu Porto Montenegra, pa tako jahtaši, ali i šetači koji prolaze gatovima marine, u plićaku stalno mogu vidjeti brojne kapitalne primjerke cipola, brancina i oradi.

Izvor:S.L

Najčitanije