17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kotor Art od 25. juna

Kotor Art
Kotor Art

Međunarodni festival KotorArt, sedmi po redu, biće svečano otvoren 25. juna nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra, a trajaće do 14. avgusta kroz simultano odvijanje osam programskih segmenata.

I ove godine festival se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Kotor i UNESCOa, a sponzori festivala su Luka Kotor, Luštica bay i Hellenic Coca Cola.

„Ideja vodilja i ovogodišnjeg festivala jeste afirmisanje Kotora, grada koji pripada svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a, kao kulturne prijestonice Crne Gore, u kojoj su nasljeđe i istorija oživljeni savremenom umjetnošću koja predstavlja dijeljeno dobro u javnom prostoru.

Novina ovogodišnjeg festivala je partnerstvo sa DukleyEuropean Art Community kroz zajedničko organizovanje nekoliko izložbi čime će program festivala biti proširen i na vizuelne umjetnosti.

Don Brankovi dani muzike od 25. juna do 14. avgusta u svom četrnaestom izdanju donose do sada najobimniji program od 16 koncerata u glavnom, i šest u pratećem programu.

Međunarodni festival klapa u Perastu će od 26. do 28. juna okupiti elitne izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz regiona.

23.Kotorski festival pozorišta za djecu održaće se od 1. do 12. jula, u proširenom izdanju od dvanaest, umjesto uobičajenih deset dana trajanja. Fokus ovogodišnjeg izdanja festivala je na crnogorskom pozorištu za djecu i mlade, vrednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja.

Kotor Art 2015
Kotor Art 2015

Kotor APSS, platfoma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, savremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja u zemljama u tranziciji, u ovogodišnjem izdanju od 14. do 18. jula zaključiće prvi, četvorogodišnji ciklus.

Ovogodišja Pjaca od filozofa, koncipirana kao međunarodni filozofski simpozijum na temu ljubavi, pod nazivom (Per)verzije ljubavi , 28. i 29. jula baviće se kompleksnim i goruće aktuelnim pitanjima promišljanja i re-invencije ljubavi, u današnje doba sveopšte hiperseksualnosti, a sa druge strane, zazora i straha od ljubavi kao takve.

SeaRock odvijaće se 24. i 25. jula. Uz zvijezde ovogodišnjeg festivala koje dolaze iz SAD-a, grupu Lambchop, William Fitzsimmonsa, Chuck Propheta, nastupiće italijanski bend Sacri Cuori, norveški Keine Angst, crnogorski Light under the black mountain i Antonio Sanchez i kurvini sinovi, te hrvatska kantautorka Irena Žilić.

Umjetnička studentska radionica Pisanje grada, pod nazivom Male / privatne istorije Kotora ove godine temelji se na istraživanju istorije prakse, odnosno privatne istorije grada i njegovih stanovnika kroz različite preriode.

 

Najčitanije